Sjukförsäkringen är bra

De senaste dagarna har en flera ömmande fall av missförhållanden i sjukförsäkringen uppmärksammats. Dessa fall tas som en intäkt för att sjukförsäkringsreformen är felaktig och bör rivas upp.

Sjukförsäkringen har ändrats till att från att vara en permanent ändstation bli ett system med fasta gränser och utvärderingar i slutet av varje cykel. Här bedöms om man har arbetsförmåga. Har man det går man till åtgärder, har man inte det går man tillbaka till en ny cykel. Är man allvarligt sjuk kan man också få förtidspension.

60% av de som blir omförsäkrade finns idag i arbetsmarknadsåtgärder eller i jobb. Istället för att vara stämplade som sjuka har de här personerna en väg framåt igen. Det är tydligt att detta i grunden är ett bra system.

Som alla känner till blir det fel i olika fall. För det mesta finns det förklaringar. Ett vittnesmål som cirkulerar på nätet nu är ett inlägg på bloggen Klamydiabrevet. Här har en person hamnat snett och helt uppenbart fått en felaktig bedömning. Men långt ned i inlägget kan vi läsa att beslutet ska överklagas. Så här säger också en anonym kommentator till blogginlägget:

Min mamma blev exakt likadant utsatt för detta. Men när det var röd regering!!!

Det är omöjligt att skapa ett perfekt system. Men om man går vidare med en överklagan kan bedömningen bli bättre, och om den inte blir det kan det i slutändan leda till att regler omprövas.

Så har skett i fallet med Marie som är nyopererad och fått en för låg ersättning. Socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson meddelar nu att reglerna ska ändras. Sjukskrivne Marie tycker detta är bra. Men det gör inte Mona Sahlin. Hon vill riva upp reformen och återgå till det gamla systemet.

I det gamla systemet stämplades folk fullständigt ut. Det fanns ingen som efterfrågade den sjukskrivne, och man gled längre och längre bort från arbetsmarknaden och möjlig rehabilitering. Det är inhumant och skapar enorma kostnader för vårt offentliga system.

Mona Sahlin vet detta, men hon väljer ändå att förespråka det gamla systemet. Ansvarstagande för offentliga finanser är inte längre en socialdemokratisk prioritering. Eller att skapa en bra sjukförsäkring.

Se också Expressen.

Comments 9

 1. HumanLabRat wrote:

  Ansvarstagande för offentliga finanser? Faktum är att de sjuka och arbetslösa fått betala för de rikas skattesänkningar, det har till och med Husmark-Pehrsson sagt. Hur kan du försvara ett system som tycker att en man med två hjärntumörer och lungcancer inte ska ha pengar, för han kan ju inte jobba? Hur kan du försvara att en man som fick akut andnöd inte får sjukpenning för att han inte åkte till Arbetsförmedlingen INNAN han åkte till sjukan? Du kanske inte vet om att han kunde dött om han åkt till Arbetsförmedlingen istället för sjukhuset?! Fler exempel finns på min blogg och på Expressen finns det ännu fler exempel på människor som drabbats av den inhumana politiken som ger dig några extra hundralappar i plånboken, men som tar sjukas liv i förväg. Det handlar inte om enstaka fall som gått fel, det handlar om att hela systemet är fel!

  Posted 16 Sep 2010 at 17:31
 2. Allan wrote:

  För min personliga del, jag är strokedrabbad, har det nya systemet bara medfört fördelar. Jag har min sjukpension, men får lov att jobba! Lite grann, tjäna ca 4.000 i månaden, utan att riskera min sjukersättning. Vartannat år stämmer jag och FK av med varandra hur läget är. Bra och mänskligt. Klar förbättring.
  Visst finns det brister som drabbar enskilda individer, tyvärr. Det har mer att göra med att det är ett stort och svårhanterligt system, än nån slags illvilja från alliansen.

  Posted 17 Sep 2010 at 7:20
 3. annahita wrote:

  jag håller med den översta kommentatorn. hade det inte från alliansens sida varit sån skattesänkningshets hade folk inte fått sina liv krossade. min mor är också en av de som ligger sömnlösa om nätterna och lånar pengar av sina barn för att köpa mat. hon äger sin lägenhet, och kvalificeras därför inte till försörjningsstöd, men lägenheten kan hon inte sälja och skaffa sig en billigare hyresrätt, för att det inte finns några billigare hyresrätter. vid ett tillfälle var vi på banken för en rådgivning och bankmannen sa klart och tydligt att hon inte kommer bo billigare än hon gör nu. han avrådde henne ifrån att sälja. hon sitter fast i en rävsax, och det p.g.a. några beslutsfattare som aldrig har träffat henne.

  jag vet inte vilka invändningar du kan komma med om rationalitet och jomenvisst självklart finns det inga perfekta system. det finns ingenting som kommer få mig att rösta på alliansen eller förlåta dem för vad de gjort mot min mor.

  Posted 17 Sep 2010 at 8:23
 4. Catarina wrote:

  Kan ju också belysa att det var flera tusen som inte hörde av sig till vare sig Försäkringskassan eller Arbetsförmedligen då de omförsäkrades vid nyår. Varför visas inte det uppenbara fusket upp i media. Alla visste att något måste göras och att resurserna inte klarade av det befintliga systemet. Även (S).
  När de får ordning på fuskarna så kommer pengarna räcka till alla sjuka, däremellan är det synd och lågt att Försäkringskassans handläggare missuppfattat sin uppgift så till den milda grad som vissa exempel gör gällande.

  Posted 17 Sep 2010 at 9:32
 5. Laertes wrote:

  ”..däremellan är det synd och lågt att Försäkringskassans handläggare missuppfattat sin uppgift så till den milda grad som vissa exempel gör gällande.”

  Det handlar inte om missuppfattningar. F-kassan agerar helt i enlighet med reglerna. De avgör om det finns någon arbetsförmåga. Och det gör det ju förstås nästan alltid så länge någon inte är totalförlamad eller kräver dygnet runt vård. Det var därför kvinnan från uppdrag granskning i våras ansågs ha en full arbetsförmåga trots psykiska besvär och reumatism som medförde att hennes händer var nästintill obrukbara. I de flesta jobb behöver man sina händer… efter att ha pressats en längre tid kom F-kassan (trots att de ansåg att det är arbetsförmedlingens jobb) med ett förslag till arbete. Telefonvakt, tjänsten skulle tydligen gå ut på att vakta en telefon. Sådana jobb dräller det verkligen av på arbetsmarknaden. Och det är där reglerna är fel, man kan inte bara utgå ifrån om det ecxisterar en arbetsförmåga, man måste också väga in huruvida det finns någon rimlig möjlighet att få ett arbete.

  Hur det gick för kvinnan i uppdrag granskning? Ja hon tog livet av sig. Hon hade ju psykiska besvär. Hennes läkare var oerhört upprörd. Men det är priset vissa får betala för våra skattesänkningar.

  Posted 17 Sep 2010 at 9:58
 6. Erik Svansbo wrote:

  HumanLabrat: Systemet är i grunden helt rätt. Iställlet för att man stämplar ut folk i förtidspensioner finns idag en kedja av rehabilitering och kontroller. Det är ett humant system, det som har blivit fel är bedömningarna i kontrollerna.

  Annahita: Jag känner inte till detaljerna i ditt fall, men vi har sett många som har farit illa. Det ska alliansen självklart ta till sig och fel ska rättas till. Men sjukförsäkringens reformation har sin grund i att sjuka ska ha sjukförsäkring och att de som kan arbeta ska arbeta.

  Laertes, visst har du rätt i att bedömningen också måste innefatta om det är realistiskt att få arbete. Jag tror att nystartsjobben kanske behöver byggas ut.

  Vissa av de fall som har uppmärksammats är verkligen hjärtskärande, som Annica som jag bloggade om. Men att generellt skylla självmord på sjukförsäkringsreformen är inte rätt.

  Posted 17 Sep 2010 at 16:53
 7. Bosse J wrote:

  Hmmm, är det nån sett statistik över självmord på sistone? Någon bloggare (glömt vem) skrev nyligen att de fortsatt att minska även under den fruktansvärda Alliansregeringen.
  Om man tror att regeringspolitik orsakar självmord så bör man definitivt rösta på Alliansen i så fall :-)

  Posted 17 Sep 2010 at 19:30
 8. Marina wrote:

  Tycker det är kanon att jag blev utkastad, fråntagen SGI osv, nu jobbar jag som parasit åt kommunen, som måste släcka vårat elljusspår i vinter!

  Kanon är att jag är skattebefriad!!

  För frisk blir jag aldrig, snarare sämre, så jag lär aldrig betala skatt mer. Detta är kanon för alla kommuner som får större börda! Man ville öka köpkraften i Sverige, så man sänkte skatter för dem som redan kunde handla…de andra straffades mer och kan INGET handla…undrar hur denna mattematik går ihop ?

  Bra med arbetsläger så man blir frisk förresten!
  Där man som jag inte kan göra någonting.

  Kanon rehabilitering alliansen fixade!

  Posted 18 Sep 2010 at 7:37
 9. Bosse J wrote:

  Marina,
  Alliansen har inte ändrat nånting i SGI-reglerna, de är desamma sen 1968. Så om du blivit av med SGI får du faktiskt skälla på Sahlin – inte Reinfeldt.

  Lycka till med arbetsträningen! Du kan känna dig trygg med att ifall du inte orkar jobba så får du börja på en ny period med sjukförsäkringen. Ifall inte (s)-reglerna för SGI ryckt undan mattan du står på.

  Ditt bästa val är att rösta för alliansen – då finns det åtminstone en snöbolls chans att även SGI-reglerna blir mänskliga. Med de rödgröna kan du bara vara säker på att du aldrig i h-e får tillbaka din SGI.

  Posted 18 Sep 2010 at 18:51

Trackbacks & Pingbacks 8

 1. From bowemawo on 16 Sep 2010 at 17:47

  "Pophögern" försvarar sjukförsäkringen. Bra argument? Nån som är insatt som kan bemöta? http://j.mp/dqhYps

 2. From Det enda argument som behövs för att sparka borgarna ut ur Rosenbad « Joakim Hörsing on 16 Sep 2010 at 20:24

  [...] Pophöger [...]

 3. From Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Bra med nyanserad debatt om sjukförsäkringen on 17 Sep 2010 at 15:21

  [...] även vad Erik “Pophöger” Svansbo [...]

 4. From Svårt sjuka ska självklart ha sjukpenning | Folkpartiets kampanjblogg: Framtiden börjar i klassrummet on 17 Sep 2010 at 23:11

  [...] som bloggar: Per Altenberg, Annika Beijbom, Erik Svansbo, Frank Thorén Hall och Rasmus Liberal. [Translate] Tags: [...]

 5. From Allvarlig sjukdom och sjukpenning | Lars Lundqvists blogg on 18 Sep 2010 at 7:27

  [...] DN, SVD, Expressen   Bloggar: Mark Klamberg, Per Altenberg, Annika Beijbom, Erik Svansbo, Thomas [...]

 6. From Runos blogg: Liberati rekommenderar att du personkryssar följande kandidater on 18 Sep 2010 at 17:42

  [...] Johansson (8)Östergötland: Mathias Sundin (2), Tobias Josefsson (9), Helena von Schantz (14), Erik Svansbo (29)Personvalskryssa gärna en av dessa kandidater i Landstingsvalet: Gotland: Johan Malmros (3) [...]

 7. From Runos blogg: Självklart ska svårt sjuka ha rätt till sjukpenning... on 18 Sep 2010 at 20:45

  [...] så att liknande fall inte uppstår igen.Bloggar: Seved Monke, Per Altenberg, Annika Beijbom, Erik Svansbo, Helena von Schantz, Mark Klamberg (reder ut hur lagen är skriven), Mary Jensen, Jessica Ericsson, [...]

 8. From Den nya sjukförsäkringen har även en solsida | Medborgarperspektiv on 21 Sep 2011 at 9:38

  [...] är inte tidsbegränsad för personer med allvarliga sjukdomar! I grunden är den nya sjukförsäkringen bra. Den har tillkommit för att hjälpa sjukskrivna, som har arbetsförmåga eller som med lite [...]