Röda bör rösta på alliansen för att stoppa SD

Redan för en vecka sedan skrev SvD ledarbloggen ett intressant blogginlägg om läget i opinionen: Alliansen leder säkert, vad ska en vänsterväljare göra?

Alliansens ledning i opinionen är betydligt större nu än den var under förra valrörelsen, och att döma av historien borde slaget om vem som ska ha regeringsmakten vara avgjord. Inte minst när man betänker att Socialdemokraterna aldrig – sedan statsvetarna började mäta saken 1956 – lyckats gå framåt i valspurten. […]

Om jag vore vänsterväljare – vilket jag varit en stor del av mitt liv – skulle jag börja fundera på var min röst gör mest nytta. Jag skulle anta att en allmän röst för en rödgrön regering vore mer eller mindre bortkastad. Jag skulle i stället börja fundera på hur jag skulle kunna minska Sverigedemokraternas eventuella inflytande efter valet […]

Jag skulle kunna rösta på ett alliansparti för att säkra en majoritetsregering, som inte skulle kunna bli föremål för utpressning från SD. Då sluppe jag ju risken att en röst på Maria Wetterstrand blev en bortkastad röst mot Jimmie Åkesson.

Sedan dess har Alliansen gått fram ytterligare i opinionsmätningarna.

På samma sätt resonerar tidigare s-väljaren Björn Isberg på Newsmill: Även om det skulle svida i de röda delarna av hjärtat, rösta borgerligt!

Jag tänker inte argumentera här för varför ingen bör rösta SD. Men just nu är en vänster-valseger långt borta. Och om de rödgröna mot förmodan skulle vinna valet skulle det framstå som ett rent mirakel om de tillsammans skulle nå över 50% och få egen majoritet. Därmed leder en röst på vänstern idag direkt till en vågmästarposition för Sverigedemokraterna. […]

Så även om det skulle svida i de röda delarna av hjärtat, rösta borgerligt! Med en blå majoritetsregering blir SD handlingsförlamade, maktlösa och marginaliserade.

Något som ytterligare stärker resonemanget för en tveksam väljare är att Lars Ohly öppnat för möjligheten att i ett vågmästarläge fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.

Så den som vill lägga sin röst för ett Sverige utan organiserad främlingsfientlighet och galna ekonomiska löften om allt till alla bör lägga sin röst på alliansen. Även om det kan svida i ett rött hjärta.

Comments 6

 1. JohannaV wrote:

  ”Så den som vill lägga sin röst för ett Sverige utan organiserad främlingsfientlighet …”

  Lågt, Erik, lågt.

  Posted 11 Sep 2010 at 18:40
 2. Erik Svansbo wrote:

  Johanna, jag kan inte se att det är fel att kalla sd för främlingsfientliga. Kärnan i deras politik handlar om att minska invandring. Deras valfilm demoniserade muslimer.

  Posted 12 Sep 2010 at 7:41
 3. Magnus A wrote:

  Erik. Ordet ”främlingsfientlig” är starkt och inte bättre än ”rasist”. Det innebär inte att man bara saknar kunskap eller är rädd, utan att man är aggressivt fientlig.

  SD inte mer organiserad främlingsfientlighet än FP är organiserad betongfascism när man vill förbjuda burka, förordar assimilation, fler poliser och betyg.

  Att använda det invektivet om fungerande invandringspolitik är att låna ord av vänsterpropagandisterna. Jag antar att det bara slinter ur dig eftersom all media, alla partiledare mm använder det.

  Johanna V har rätt i att det är lågt att använda det, i meningen oreflekterad opportunism.

  Posted 12 Sep 2010 at 9:33
 4. Erik Svansbo wrote:

  Det är fel att påstå att sd är rasister, men främlingsfientligt kan jag inte se är annat än korrekt. Man demoniserar muslimer i sin valfilm på ett sätt som är ovärdigt och främlingsfientligt.

  Posted 12 Sep 2010 at 10:30
 5. JohannaV wrote:

  Erik,

  Jag tyckte inte heller om vår valfilm, men kan inte säga annat än att nikab är inte är helt ovanligt i Malmö. Jag upprepar, ett plagg som symboliserar islamism till sin absolut yttersta gräns, syns i den offentliga stadsbilden här.

  Filmen demoniserade inte muslimer, möjligtvis islamister. Här i Malmö och på fler platser i landet går alltså folk med hakkorsliknande politiska symboler, dvs nikab.

  Islamismen hämtar sin näring ur både islam och nazism.

  Jag kan inte se annat än att vår valfilm brutalt pekade på en verklighet.

  Personligen tycker jag att ”pensionärsfientlighet” och föraktet för våra äldsta medborgare, och demoniseringen av många pensionärers åsikter, ett värre problem, än den sk ”främlingsfientligheten” i SD.

  Alla sju partierna i riksdagen tävlar i åldersfrämlighet. SD gör det ej.

  Jag skulle kunna skriva så mycket mer, men Erik gör mig rent ut sagt förbannad, med sin hatfullda beskrivning av SD, jag hade verkligen inte trott det om honom.

  Jag bor i verkligheten, Erik. Jag bor i en stad, där muslimer kallar mig för judelakej och sionistsvin och nazist. Jag bor i en stad där jag inte kan gå på offentliga möten (för vänsterpöbeln och islamisterna stoppar mötena med kommunalrådets egen välsignelse) för två saker som ligger mig varmt om hjärtat, först och främst Samfundet Sverige Israel och därefter, om än inte lika varmt, Sverigedemokraterna.

  Jag bor i en stad där jag blivit spottad och sparkad på av ungdomar med arabisk bakgrund pga av att jag ingrep när en blond flicka blev kallad hora. Liknande saker har hänt mig flera saker. Jag har haft en arab viftande knytnävar mot mitt ansikte och skrikande att han skulle våldta mig ”och hela jävla Malmö så ni vet vem som bestämmer” Allt detta mitt på ljusa dagen.

  Jag bor i ens stad där ungdomar med somalisk bakgrund går omkring med högljud rapmusik som handlar om att våldta vita.

  (Jag skulle tro att vår valfilm är det minsta av muslimernas imageproblem. Jag skulle tro att du nu går i taket för att jag generaliserar men det kan jag leva med.)

  Jag bor i en stad där min partikamrat för andra gången på ett halvår blivit utsatt för politisk våld, första gången ett mordförsök, andra gången ”bara” tortyr. (Dagen efter fördömde Reepalu övergreppet motvilligt medan vänsterpartiets representant vägrade fördöma.)

  Sen har jag inte talat om det allmänna våldet i min trevliga älskade stad: beskjutningen av bussar, mordbränder så gott som varje dag, misshandlingarna, gängkrigen i centrala stan, uppgörelserna, den öppna droghandeln, tonårsligorna som specialiserar sig på ”svenska” barn och på handikappade (en rullstolsburen person i min bekantskapskrets blev nyligen bestulen),

  Jag skulle kunna räkna upp så mycket fler saker men det här får räcka.

  Ibland tycker jag bara att glassplittret på trottoarerna jag går på, klottret, förlåt graffitin, skräpet, könsorden och svordomarna hos passerande barn, räcker för att beskriva Malmö. För gatans språk speglar bara det större.

  Jag medger att jag skrivit i affekt. Det skäms jag inte för. Den tiden är förbi då politiker kan mästra folket med tal om ”främingsfientlighet”.

  Man kan visst kritisera Sverigedemokraterna. Men kritiken luktar illa när det kommer från en representant för de etablerade partierna. Om vi är ”främlingsfientliga” så är det ni som har skapat det Sverige som gjort oss sådan.

  Jag hade tänkt sänka nivån på debatten med en svordom. Men nu är jag inte arg längre. Bara så ledsen.

  Och jag tror inte Erik förstår och inte ens vill förstå hur besviken jag är på honom. Och han behöver inte svara. Jag har varken tid eller ork till att debattera med en politiker från ett riksdagsparti som själv varit med och byggt ett Sverige som inte längre är beboeligt för oss som tar demokrati och den fria debatten på allvar.

  Posted 13 Sep 2010 at 10:24
 6. Erik Svansbo wrote:

  Johanna: Du vet att jag är bekymrad över integrationsproblemen och situationen kring yttrandefrihet i Malmö. Jag känner också till tortyren av Sd-politikern, vidrigt är det. Jag tror du har helt rätt i att förföljelser av Sd-politiker inte uppmärksammas tillräckligt mycket..

  Jag påstår inte att det som Sd tidigare framfört är rasistiskt. De har varit mycket noggranna på den punkten. Men i sin valfilm demoniserar man muslimer på ett mycket obehagligt sätt. Det visar att sd är beredda att spela på ett rent främlingsfientligt kort. Man har inte klippt banden till sitt mörka förflutna.

  Det är bra att det har blivit mer accepterat att vara kritisk till integration utan att stämplas som rasist. Men den som ändå värnar alla människors lika värde måste vara mycket noggrann när den ger sig in i debatten kring integration och islam. Sverigedemokraterna visar i sin valfilm att man inte tar det hänsynet.

  Det visar att Sd i riksdagen kan leda till demonisering av invandrare på ett sätt som jag tror kan vara väldigt skadligt för Sverige.

  Jag tycker inte jag förtjänar det starka fördömande som du ger uttryck för givet mitt resonemang i inlägget och att du ändå inte verkar vara helt nöjd med Sd:s valfilm.

  Posted 13 Sep 2010 at 16:38