Sahlin i SVT: Kejsaren är naken

Jag har nu avslutat en trevlig timme i soffan och med iPhonen glatt reloadande på twitter och #svtut – alltså utfrågningen av Mona Sahlin. Det var en intressant timme, och framför allt vill jag säga som PJ Anders Linder sa – de stora vinnarna var Anna Hedenmo och Mats Knutson. De ställde kunniga, skarpa och kniviga frågor till Mona Sahlin.

Om man ska säga rent framförandemässigt tyckte jag Mona verkade rätt skarp under första halvan. Hon framförde sin politik på ett rakryggat sätt.

Det hon framförde var bland annat att en RUT-städerska som intervjuades blir av med jobbet om Sahlin får makten. (Möjligen kan städerskan få jobb som butler i tunnelbanan eller clown på ålderdomshem.) Sahlin menade också att RUT kostar pengar för staten, för skatteavdragen som gör RUT möjliga ska användas till annat.

När sedan programledarna grillade henne på frågan om USA ska lägga ned alla sina baser världen över blev det fullständig genomklappning. Sahlin hamnade på defensiven och såg sur ut.

Sen fortsatte sjögången in i frågorna om förmögenhetsskatten och fastighetsskatten där exakt inga svar fanns att ge. Jo ett svar fick vi, förmögenhetsskatten ska utredas i två år och sedan ska vänstern presentera sin nya lag. Ridå.

Utöver det är vänstern som sagt inte överens om rättspolitiken överhuvudtaget, och där får väljarna inga besked innan valet. Det missade utfrågarna att ta upp, men jag tyckte att dom ändå grillade Sahlin på ett föredömligt sätt.

På twitter kom mängder med utrop från folk som kändes otroligt trygga över att Sahlin var en bra statsminister. Det känns inte helt äkta.

Sahlin är en stark leverantör av ett politiskt budskap. Men hennes politiska budskap är undermåligt och helt ofullständigt. Som en del twittrade om, hur kan oppositionens kandidat komma till utfrågningen utan en färdig politik att berätta om till väljarna, 24 dagar innan valet?

Då blir det ganska fåfängt att diskutera hur väl hon levererade vänsterns konstiga, felaktiga eller icke-existerande politik.

Lena Mellin sa att Mona Sahlin måste tysta kritikerna – det gjorde hon inte. Det tror jag till och med vänstertwittrarna håller med mig om.

Lena Mellin: Bättre kan du, Mona

Comments 1

 1. Magnus wrote:

  ”…tyckte jag Mona verkade rätt skarp under första halvan.”

  Iofs rätt viktigt. Medial effekt störst tidigast i programmet. 3/4? Mer?

  Men att hon är rätt skarp (jämfört med förväntan) räcker iofs inte för att klara val. Enda risk är väl att alliansen tar ut seger i förskott samt att SVMP gagnas av någon mediala fullträff sista veckor/vecka som drabbar alliansen.

  (Personligen… gillar jag inte Bildt — en dryg som blivit anti-israelisk och smörjer karriär som snäll mot diktaturer i muslimska världen. SD, där tyvärr bruna huserar, aktualiserar en fråga som är viktig men blivit tabu. FP skulle vara vettigast om man utmanade bl a sin mest socialliberala falang även med ett paradigmskifte i att vi upphör att ta emot papperslösa migranter så naivt och i sådana massor som vi gör idag.)

  Posted 26 Aug 2010 at 21:28

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Erik Svansbo on 26 Aug 2010 at 21:55

  har bloggat om Mona och #svtut : Kejsaren är naken http://bit.ly/bVUCup