Nej till ny simhall i Linköping

I Linköping planeras en ny simhall för det facila priset av en halv miljard. 500 miljoner kronor vill politiker från alla partier sätta sprätt på för ett nytt äventyrsbad samt en 50 m lång simbassäng för elitsimmarna i Linköping.

Corren har på ett föredömligt sätt uppmärksammat denna skandal, och har idag publicerat en opinionsmätning som visar att Linköpingsborna inte vill ha en så dyr simhall.

Johan Ingerö berättade på sitt seminarium i Almedalen om den slöserikultur som finns i svenska kommuner. Ett av de värsta slöserierna var faktiskt ett äventyrsbad. Han nämner detta i denna debattartikel:

Värmdö kommun, med en total årsbudget på cirka 1,5 miljarder, har lagt 130 miljoner på ett äventyrsbad. Enligt kommunens beräkningar skulle det krävas omkring 100 000 besök per år för att täcka kostnaderna. Det blev betydligt fler, 160 000 besök under 2009, men ändå gick äventyrsbadet back med en miljon kronor i månaden.

Värmdös badhus har blivit ett svart hål i den kommunala ekonomin. Men inga betänkligheter finns i Linköping. Här sopar man på med 500 miljoner kronor i en utgångskostnad – och ingen reagerar. Det är skrämmande.

I sin rapport Arenafebern lägger Johan Ingerö ut texten kring det slöseri som svenska kommuner genomför med arenabyggen. Det normala med dessa byggen är att de drar över budget rejält i byggfasen, och sedan även kostar pengar i underhåll på ett förfärande sätt.

Samma sak gäller för badhuset i Linköping. Jag har anmält detta fall till ombudsmannen mot slöseri med skattepengar – SlösO.

Comments 2

  1. Magnus A wrote:

    Psst… Rad 2: miljarder -> miljoner ;)

    Posted 12 Jul 2010 at 14:25
  2. Erik Svansbo wrote:

    Tackar, har ändrat! ;-)

    Posted 12 Jul 2010 at 15:28