Jan Björklund en bra ledare

DN publicerar idag en undersökning som är lite trist för Folkpartiet på vår stora dag i Almedalen:

Folkpartiet har blivit ett enfrågeparti under Jan Björklunds ledning. För att kunna nå framgång i höstens val behöver partiet bredda sin profil och väcka liv i sin socialliberala ådra, enligt Synovates mätning inför partiets dag i Almedalen.

Att fp är ett enfrågeparti är inget negativt egentligen. Vår starka skolpolitik är det som räddar oss från att dela kd och centerns problem och sniffa runt fyraprocentsspärren.

Synovate menar att vi borde lyfta fram de socialliberala frågorna. Jag tror det stämmer men inte på det sätt som de flesta tror.

Socialliberal i meningen socialdemokrat är en stendöd linje. Moderaterna har flyttat sig in i mitten och är ett socialliberalt parti. Vi måste profilera oss mot de andra partierna. Linjen om ”mera bidrag och vara snäll mot alla” har vi provat och då var vi på väg ur riksdagen.

Jag tror att den enda vägen för fp är att gå i en liberal riktning, samtidigt som vi knyter an till vår sociala profil. Devisen ”att ställa krav är att bry sig” tror jag är en viktig kompass.

Integrationspolitiken är något som vi borde ta upp igen. Det är närmast en bedrift av Nyamko Sabuni att hon inte har synts någonting i media under de svårigheter som har varit i våra förorter.

Försvarspolitiken tror jag kan vara en viktig fråga. Den signalerar att fp är redo att bli ett större parti – försvaret är en statsmannamässig fråga som passar Jan Björklund.

Jag tror att Jan Björklund borde lyfta upp en ”mjuk” fråga och prata mycket om den – varför inte våld mot kvinnor?

Vi borde ta upp integrationspolitiken, samtidigt som vi driver försvarsfrågor och liberala profilfrågor som avskaffande av värnskatten.

Ser fram emot Jan Björklunds tal ikväll!

Comments 4

 1. Jocke wrote:

  Mer från undersökningen (SvD): ‘Enligt Nicklas Källebring är det lite för ”lite Bengt Westerberg” över partiet för att väljarskarorna ska växa.’

  Jag tror tvärtom att FP bör gå så långt från Bengt Westerberg som möjligt. Den socialism som han stod för var inte förenlig med att kalla sig för liberal. Socialliberalismen är dessutom svår att förstå sig på, speciellt eftersom själva begreppet i sig är något av en paradox. Hur många liberaler är det egentligen som vill se en ökad socialism?

  Det är dags att byta ut socialliberalismen som begrepp och ersätta den med något annat. Samhällsliberalism kanske? En liberal ådra som ser samordningsvinster i att organisera människor i samhället och dess strukturer samtidigt som man bejakar individens frihet att välja mellan offentliga och privata alternativ.

  Hoppas att ni får en trevlig vecka, det hade varit kul att hänga med, men det får bli ett annat år!

  Posted 06 Jul 2010 at 12:52
 2. JohannaV wrote:

  SD anses också vara ett ”enfrågeparti”. Är det i likhet med fp inte heller negativt?

  Posted 06 Jul 2010 at 16:10
 3. Patrik wrote:

  Våld mot kvinnor? Varför inte isåfall tala om invandrares våld mot svenskar? Det är sexistiskt att dela upp människor i offer och förövare efter könstillhörighet. Män som misshandlar kvinnor gör det främst för att de har psykiska-, missbruks- eller sociala problem, inte för att de är män. Offer och förövare är förövrigt jämnt fördelade mellan könen när det gäller fysisk- och psykisk misshandel inom familjen, om man bortser från det dödliga våldet, där män är överrepresenterade som förövare 80/20. En delförklaring till det senare är att män har större kroppsstyrka (som förövare) och traumatålighet (som offer). Kvinnor knappar dessutom in i statistiken och kompencerar för sitt fysiska underläge genom att använda sig av diverse tillhyggen, framförallt kniv. Mordbrand, gift eller andra män är andra metoder som kvinnliga mördare gärna använder sig av.

  Vad man ska tala om är alltså människors våld mot andra människor, delar man in människor i grupper går man bara feminazisternas ärenden.

  Posted 06 Jul 2010 at 19:36
 4. Johan Y wrote:

  Jag håller med Patrik om att så fort man väljer att på marxistiskt vis dela in människor i grupperingar är man på ett sluttande plan.

  Annars tyckte jag undersökningen var absurd. Socialliberaler finns det ju mängder av. De flesta partier i Sverige har ju kapat mainstream värderingar från amerikanska vänsterliberaler. Den enda anledningen att rösta på Folkpartiet är ju just de frågor där de sticker ut, som skolpolitiken.

  Posted 08 Jul 2010 at 14:04