Beatrice Ask förbrukar sitt förtroende

Vår justitieminister Beatrice Ask har varit väldigt anonym. På sista tiden har hon kommit ut i rampljuset, vilket heller inte känns bra. Först kom förslaget om drogtest av barn, och nu har hon fullständigt ballat ur:

På ett seminarium i riksdagen i torsdags om prostitution, sadeBeatrice Ask att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp.

– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, sade hon. […]

Till Aftonbladet säger hon att idén med grälla färger kanske inte var så bra. Men hon står fast vid principen.

– Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert, men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta, säger Ask till Aftonbladet.

Justitieministern vill alltså att människor som är misstänkta för brott aktivt ska hängas ut. Det innebär i princip att man avskaffar rättsstaten.

Hanna Wagenius skriver på Aftonbladet debatt:

Poängen med ett rättssamhälle är att personer ska dömas inför en domstol där rättssäkerhetsgarantierna är uppfyllda – inte av en uppretad folkmobb. Idén om att hänga ut misstänkta, vare sig det rör sig om att använda en specifik färg på kuverten eller någon annan metod är en återgång till medeltiden och för tanken till de skampålar som förr stod på kyrkbacken.

Hur går man vidare som justitieminister efter en sådan här groda? Och när man inte ens verkar inse att det är en groda?

Visst är det som SvD Ledarbloggen skriver att detta helt ohotat är mandatperiodens knäppaste uttalande, dessutom i ett mycket känsligt läge för Alliansen. Katastrof är ordet.

Andra som skrivit: Hax, Liberati, Inslag.se.

Comments 7

 1. Utlandssvensk wrote:

  Lästips på detta ämne:

  ”På flera olika sätt kan man spåra en långsam men fortskridande degeneration av det svenska samhällets värdegrund”

  http://www.hayekinstitutetsverige.com/2010/03/tillbaks-till-medeltiden.html

  Posted 20 Mar 2010 at 12:45
 2. Magnus Conspiridiocy wrote:

  Om detta — gud förbjude! — inte är slump, kan det ingå i en profilering för att attrahera kvinnor? :P

  Posted 20 Mar 2010 at 12:55
 3. Johan Y wrote:

  Hur kommer det sig att det finns så många inom Alliansen som verkar besatta av att aldrig sitta mer än en period? Det är ju helt vansinnigt. Vi har en regering som trots allt gjort en del rätt men som tycks vägra kommunicera ut det. Däremot slänger de ur sig grodor som de här inför valupptakten. Det är sorgligt.

  Posted 20 Mar 2010 at 13:00
 4. Ulmerkotten wrote:

  Håller helt med. Hur i h-vete kan en justitieminister göra sådana här uttalanden?

  En person är oskyldig till dess en domstol dömt denne. Därefter ska denne person avtjäna ett straff som domstolen bestämt, och personen kan då gå till högre instans för att få sin sak ånyo prövad. Efter avtjänat straff är saken utagerad, men om personen begår samma brott igen tar givetvis domstolen detta i beaktande när det gäller straffpåföljden.

  Nu har vi alltså en justitieminister som anser att folk ska bestraffas på en misstanke, och straffet är uppenbarligen godtyckligt och det är ej heller vem som ska utdöma det. Ska det vara en granne? Polisen? En åklagare, eller varför inte Jultomten?

  Det är faen helt otroligt att en justitieminister kan uttala sig på detta sätt!

  Posted 20 Mar 2010 at 13:46
 5. 6 pack dude wrote:

  Fråga till Svansbo:

  Jag håller i allmänhet med dig i princip allt det du skriver. Samtidigt tycker jag som (normalt sett) är borgerlig kärnväljare mer och mer illa om alliansen för varje uttalande och lagförslag som görs. Det står utom allt tvivel att den nuvarande alliansen varken bryr sig om liberala eller ens grundläggande demokratiska värderingar. Så länge det här gänget sitter kvar, finns det inget annat val för mig i höst än soffan, vilket känns väldigt trist.

  På ett sätt beundrar jag att du fortfarande tar både folkpartiet och alliansen i försvar på bloggen (vilket jag får intryck av att du gör av idealistiska skäl och inte för att du själv tjänar på det karriärmässigt).

  Men samtidigt vill jag fråga dig Erik som bevisligen har sunda liberala värderingar, om det inte finns någon gräns för hur långt både fp och alliansen kan gå i sitt avståndstagande för demokrati och äkta liberalism innan även du börjar ta avstånd från dem?

  Posted 22 Mar 2010 at 11:21
 6. Erik Svansbo wrote:

  6 pack dude: Jag får den frågan då och då. Jag är med i Folkpartiet för att jag i huvudsak delar de politiska värderingarna partiet har. Men i många fall håller jag inte med.

  Jag är aktiv i det parti som borde vara Sveriges liberala parti. Det gör att jag anser mig ha ett existensberättigande där. Folk där är mottagliga för liberala argument.

  Att blogga är bra, då övertygar jag en del med mina åsikter. Det är egentligen samma sak med mitt partipolitiska engagemang. Jag är engagerad för att jag brinner för demokrati och vill förändra.

  Om jag skulle lämna Folkpartiet skulle de mindre liberala krafterna få mer fritt spelrum. Det vinner ingen på.

  Jag förstår din känsla men jag väljer att gå in och kämpa istället för att bli frustrerad och sitta på kammaren… Så tänker jag!

  Hoppas du ändå kan tänka dig att rösta i höst, det finns många bra kandidater inom de olika partierna som slåss för liberala värderingar – även om det är i motvind ibland.

  Tack för din kommentar och att du läser min blogg!

  Posted 22 Mar 2010 at 19:30
 7. ConnyT wrote:

  Idag på TV4 står hon fast vid sin åsikt. Det var uppenbarligen inte en groda utan hon tycker verkligen så. Hon är alltså vår justitieminister… Dom som vill att icke dömda skall betraktas som oskyldiga tänker inte på tjejerna enligt henne.

  Posted 22 Mar 2010 at 23:20