Biståndsministern på anti-Israelkonferens

Idag deltog biståndsminister Gunilla Carlsson på den Gaza-konferens som Israel nekats tillträde till. Det är i sig anmärkningsvärt och beklagligt att biståndsministern deltar på ett sådant partiskt arrangemang, och på så sätt skänker legitimitet. Men tyvärr gör vår biståndsminister mer än så.

Idag höll hon ett tal där hon bekräftar den av Carl Bildt fastladga linjen kring mellanöstern. Det handlar om blundande för missdåd från den palestinska sidan, och nagelfarande av Israel. Biståndsministern ställer också ett anmärkningsvärt krav:

An important part in going back to normality is also to restore the economy. Gaza, with its proud history of farmers, fishermen and handicraft people, can never develop without private initiatives, free trade and economic interaction. For all these reasons the Gaza crossings must be opened unconditionally and immediately, for goods and persons, for aid and trade. [min fetstil]

Som jag tidigare idag skrev om erkänner till och med FN att det inte finns någon humanitär kris i Gaza. Anledningen att man begränsar inflöde av övriga varor är att Hamas har förklarat krig mot Israel, och använder alla tillgängliga resurser för att förgöra Israel. Sanna Rayman har till exempel tidigare vittnat om hur byggmaterial blir raketer.

Men Sverige kräver alltså att Israel ska öppna gränserna ”unconditionally and immideately”. Det krävs inte särskilt mycket fantasi vad det skulle innebära för Hamas’ möjligheter att föra krig mot Israel – mängder med civila döda i Israel och självklart också i Gaza.

I övrigt ägnar biståndsministern en stor del av talet åt att prata om Gazas barn. Hennes implikation är att om bara Israel kunde öppna gränserna skulle barnen få en hoppfull framtid igen. Hon berör inte med ett ord att Gaza styrs av religiösa terrorister som främst av allt ser barnen där som ett vapen i kampen mot Israel.

Biståndsministerns tal ligger helt i linje med det jag fick höra från en hög tjänsteman hos biståndsministern under förra årets Almedalsvecka.

Men Nya Moderaterna har valt denna linje, som går ut på att fjäska för vänstern och dess anti-israelaktivister. Det skämmer ut Sverige internationellt, men Moderaterna hoppas gissningsvis plocka inrikespolitiska poäng.

Det är dags för Folkpartiet att klargöra var man står i de här frågorna och att vi inte accepterar att man offrar Israel för att smöra för vänstern. Vi måste också visa Sveriges Israelvänner att det finns ett parti som står upp mot den politiskt korrekta smörja som breder ut sig.

I slutändan handlar det om demokrati och mänskliga rättigheter som Bildt och Carlsson säljer ut i sina fåfänga försök att imponera på anti-Israelvänstern.

Comments 2

 1. Micke wrote:

  Historiskt sett är det så, sedan Palmes tid att Sverige alltid tagit Palestiniernas sida.

  Jag vet inte hur många gånger Palestinierna retat Isreal med lite raketer, småattacker m.m. till den nivå att Israel slagit tillbaka med kraft.

  Och i svensk press och bland politikerna är det alltid Israels fel. Faen vet varför.

  Och samma sak gäller under borgerliga regeringar, SIDAs siffror för 2008 angav att svenska skattebetalare skänker drygt 450 miljoner till Västbanken/Gaza per år.

  Jag bara väntar på att palestinierna ska dra igång en ny konflikt med lite raketbeskjutningar och annat. En klassiker, och det blir mer synd om dem och mer skattepengar i ”samarbete” (som SIDA kallar det. De har tydligen pengar till raketer och vapen, men taskigt med pengar till mat…

  Posted 02 Mar 2010 at 23:30
 2. Patrick Engström wrote:

  Bra observans. Och vi skall väl bli fler? Pe.

  Posted 24 Mar 2010 at 14:55