Klarspråk om sjukförsäkringarna

Anna Dahlberg på Expressen skriver idag briljant om regeringens sjukförsäkringsreform:

Årets dummaste debatt. Så skulle man kunna beskriva de senaste veckornas hätska konflikt om sjukförsäkringarna. […]

- Vi har använt sjukskrivningar som ett sätt att lösa andra problem än ohälsa, framför allt sysselsättningsproblem. Norrlands inland, exempelvis, har traditionellt försörjts genom sjukförsäkringen. Det nya är att staten inte längre accepterar detta, säger Bertil Thorslund, analytiker på försäkringskassan.
Effekten har varit dramatisk. När Göran Persson avgick som statsminister för tre år sedan hade Sverige högst sjukfrånvaro i hela EU. Tre år senare har antalet långtidssjukskrivna halverats från drygt 200000 till runt 100000 och kostnaderna sjunkit med över 40 procent.
Sverige har gått från att vara Europas sjukaste land – fast vi objektivt sett är ett av världens friskaste – till att närma oss EU-snittet.
Det är en imponerande bedrift. Jag skulle vilja påstå att det är regeringens viktigaste insats hittills, även om man har misslyckats med den betydligt större gruppen förtidspensionärer.

Comments 2

 1. Micke wrote:

  Jag minns en tid när man på den här och andra bloggar samt i den tidigare oppositionen grät blod över att tjänstemän på försäkringskassan uttalade sig i linje med det uppdrag det hade av den förra socialdemokratiska regeringen.

  Då hette det att socialdemokraterna använde försäkringskassan för att bedriva politisk propaganda.

  Idag HYLLAR samma bloggar samma politiska rövslickande när kommer från tjänstemän på försäkringskassan och riktar sig till den nuvarande regeringen.

  Varför hycklandet?

  Skaffa för fan en konsekvent politisk ryggrad.

  Posted 13 Dec 2009 at 23:58
 2. SixDays wrote:

  Micke, typiskt är ju att tjänstemän inom offentlig sektor är vänstervridna och att saknar respekt för skattepengarna.

  Att SAP har använt FK för att bedriva propaganda är varken en hemlighet eller en lögn, SAPs agenda har länge varit: få folk att leva på bidrag, se samtidigt till att oppositionen vill ta bort de oskäliga bidragen och skapa därmed en väljarbas som inte vill jobba utan vill leva på bidrag.

  Jag förstår inte varför du kallar positiv kritik för positiva åtgärder för hyckleri?

  Känns mest som att du är sur för att du troligen blivit av med oförtjänst sjukpenning och nu måste ut på arbetsmarknaden….

  Posted 14 Dec 2009 at 11:48