Byggmaterial blir raketer i Gaza

Sanna Rayman har varit på resa och besökt Sderot:

Vid polisstationen ligger Kassamraketerna samlade och datummärkta. En del är målade i rött och grönt som en hälsning från Hamas. Andra går i gult och är från Al-Aqsa-martyrernas brigader, Fatahs väpnade gren. Sedan den 18 januari i år har området tagit emot 259 raketer från Gaza. Häromveckan kom två under högtiden Rosh Hashana. Häromdagen, under Yom Kippur, skickades ytterligare två.

In i Gaza transporteras mat och förnödenheter, men Israel kritiseras för att inte tillåta transport av allt byggnadsmaterial som är nödvändigt för att bygga upp det som förstördes i kriget tidigare i år. Här framstår denna vägran i ett förklaringens skimmer. Byggmaterial är kassamraketernas beståndsdelar. Grova rör behängs med vingar av metall och fylls med spikar, skruvar och annat skrot som kan göra maximal skada.

En viktig iakttagelse av Rayman och även en påminnelse på hur dålig information vi har kring vad som händer i Israel och Palestina.

Här i Sverige är kritiken stenhård mot Israel för blockaden av byggmaterial. Att många civila skulle dö i Israel om de hävde blockaden har inte gått fram. Ärligt talat vet jag inte om det spelar så stor roll för kritikerna heller.

Comments 1

  1. Lisa Abramowicz wrote:

    Tyvärr tror jag att du har rätt. Kritikerna tycker inte att Israel har rätt att försvara sig, i alla fall inte på något effektivt sätt. Det kan ju skada palestinierna i Gaza. Hellre får då hela södra Israel utrymmas. Det är den logiska konsekvensen.

    Posted 03 Okt 2009 at 18:31