Fatah vägrar undervisa om förintelsen

Det har länge varit känt att Hamas vägrar undervisa om förintelsen, och att FNs organ UNRWA har gått Hamas till mötes och lovat att inte undervisa om förintelsen. Men Palestinian Media Watch rapporterar om att också Fatah tiger om ämnet.

Visst är det sant som SvDs ledarblogg skriver – FN stryker förintelseförnekare medhårs.

Arga palestinier har protesterat mot att FN-driva flyktingskolor ska undervisa om Förintelsen. I dagsläget ingår det alltså inte i undervisningen för palestinska barn på Gaza, Syrien, Jordanien eller Libanon. Inte heller på Västbanken, där Sverige som tung biståndsgivare borde kunna kräva något annat.

Grejen är förstås att förnekelse av Förintelsen ingår i standardrepertoaren – inte bara i Iran utan också i Arabvärlden. Ett färskt exempel från Syrien.

Sverige har förstås ett ansvar, genom sitt stora stöd till palestinska myndigheten. Det är omoraliskt att stödja en myndighet som indoktrinerar sina barn. Och då handlar det förstås inte bara om förnekande av förintelsen.

Vad säger Svenska FN-förbundet om att UNRWA förtiger förintelsen?

Comments 6

 1. Mäster wrote:

  ”Indoktrinera” är ett i allra högsta grad relativt begrepp beroende av vad man anser vara ”sanningen” och vad som bör lyftas fram och varför.
  Förintelsen har idag, i alla fall inom kontexten av MÖ-konflikten, för länge sedan lämnat den ”historiska” sfären och inträtt i polemikens och politikens värld.
  Om man ska vara cynisk; så kan man uttrycka det som så att HAMAS,FATAH etc precis som Israel använder sig av de tragiska händelserna under WW2 mot bakgrund av den nuvarande konflikten, fast omvänt såklart.
  Israel har under årens lopp exploaterat förintelsen så till den milda grad att det i MÖ blivit liktydigt med prosionism.
  Jag personligen är övertygad om att undervisning om judarnas tragiska historia OCH palestinsk dito är nödvändig på BÅDA sidor om den gröna linjen.
  Men att ”tvinga” på palestinier undervisning om förintelsen väcker berättigade misstankar om att det inte så mycket har med ”att det inte får hända igen” att göra utan mer lutar åt införandet av en ideologi snarare än utbildning om tragiska historiska fakta.
  Jag personligen är övertygad om att palestinier i princip inte har något att invända emot att européer tog livet av judar för att dessa var judar, bara den politiska situationen blir mindre infekterad.
  Vad gäller israeler så tror jag inte heller att de kommer att ”erkänna” de oförätter palestinier utsatts för, bara en genuin fred uppstår i regionen.

  Posted 11 Sep 2009 at 1:00
 2. Mäster wrote:

  Rättelse:

  ”Vad gäller israeler så TROR JAG ATT DE kommer att ”erkänna” de oförätter palestinier utsatts för, bara en genuin fred uppstår i regionen.”

  -Skall det vara i den sista meningen och ingenting annat.

  Posted 11 Sep 2009 at 1:03
 3. Individen wrote:

  Mäster:

  Varför bedrivs inte redan idag undervisning om Holocaust bland palestinierna?

  Enligt dig tycks en av huvudanledningarna vara att:
  ”Israel har under årens lopp exploaterat förintelsen så till den milda grad att det i MÖ blivit liktydigt med prosionism.”

  Det är alltså Israelernas fel att palestinierna utformar sin undervisning på ett visst sätt?

  Återigen en debattör som mest tycks se palestinierna som enbart offer för andras handlingar.
  Menar du att palestinierna inte är förmögna till egna beslut om den undervisning som ska bedrivas i deras skolor?
  Hur ser du på dessa människor egentligen kan man ju undra?

  Är inte en troligare förklaring den att palestinierna lever i ett samhälle där yttrandefriheten är begränsad och där ett fritt debattklimat inte råder? Ett samhälle där makthavarna styr och ställer över vilka föreställningar och idéer som ska släppas fram eller inte?
  Därför tror de facto många araber inte på att Holocaust har skett. Inte för att dom är korkade utan för att de aldrig fått chansen att på allvar själva söka och pröva sanningen.
  Och detta gäller ju naturligtvis mycket mer än bara Holocausts vara eller icke vara.

  Sedan skriver du:

  ”Vad gäller israeler så tror jag att de kommer att ”erkänna” de oförätter palestinier utsatts för, bara en genuin fred uppstår i regionen.”

  Menar du då, enligt samma logik som ovan, att skälet till att israeler idag inte erkänner de oförätter palestinierna utsatts för är palestiniernas fel?

  Posted 11 Sep 2009 at 10:05
 4. BR wrote:

  Mäster skriver ”Jag personligen är övertygad om att palestinier i princip inte har något att invända emot att européer tog livet av judar för att dessa var judar”
  Korrekt analys!
  Före och under WW II samarbetade ju i själva verket många Palestinaaraber under ledning av Stormuftin av Jerusalem med Nazityskland.
  Stormuftin Amin al-Husseiny var ärad gäst hos Hitler under stora delar av kriget och lät sätta upp ett SS-förband av muslimer på Balkan i avsikt att utrota judarna där.
  Denna antisemitiska tradition hålls fortfarande mycket starkt levande i arabstaterna, WBGS och Iran genom TV-program, karikatyrer och spridning av böckerna Mein Kampf och Sions Vises protokoll.
  http://www.tomgrossmedia.com/ArabCartoons.htm

  Så det tror tusan att såväl Fatah som Hamas motsätter sig undervisning om Förintelsen.
  I den meningen måste nog de yngre generationen araber faktiskt tvingas på undervisning om Förintelsen (som många i arabvärlden betvivlar eller förnekar.

  Nakban är i sammanhanget en parentes i jämförelse med Förintelsen och dessutom utlöstes av arabstaternas anfallskrig mot Israel 1948.
  F.ö. var judefördrivningen från arabstaterna minst lika omfattande som Palestinaarabernas flykt från Israel.

  /יוהאנס

  Posted 11 Sep 2009 at 10:35
 5. Mäster wrote:

  BR

  ”Jag personligen är övertygad om att palestinier i princip inte har något att invända emot att européer tog livet av judar för att dessa var judar”

  Aaaarrrgghh, vilken sopig formulering från min sida!!!!

  Vad jag syftade på var självklart att palestinier i princip inte har något att invända mot en HISTORIESKRIVNING som beskriver ovannämnda fenomen.

  Jag tror de flesta fattade det.

  Posted 11 Sep 2009 at 14:20
 6. BR wrote:

  Jag tänkte nästan det, Mäster men kunde inte låta bli att hugga.
  Dessutom tror jag faktiskt att det är jag som har rätt med referens till mitt föregående inlägg.
  /יוהאנס

  Posted 11 Sep 2009 at 17:13