Straffskatt för de fattiga

DN Debatt idag lovar oppositionen att ”slopa jobbskatteavdraget”. Oppositionen är bra på nyspråk men den här gången är det mer än bara fina ord som kommer genomföras. Nu sträcker sig de rödgröna efter din plånbok.

En genomsnittlig undersköterska tjänar 19 000 kr/månaden. Enligt jobbskatteavdrag.se har hon fått en nettolöneökning på 1861 kronor i månaden. Nu sträcker sig Ohly, Eriksson och Sahlin efter dessa slantar.

Nästan 2 000 kr/mån förlorar en undersköterska som kämpar med att vardagen ska gå ihop. 2000 kr/mån mindre till barnen, till utflykter med familjen eller kanske att lägga undan en slant.

Per år förlorar vårdbiträdet 22 332 kronor. Det är en bra bit på väg till en resa för familjen, en reparation på huset eller kanske en ny bil.

Dessa skattehöjningar slår hårt mot alla som arbetar. Men främst slår de mot de som ligger på marginalen, de som idag står på egna ben och försörjer sig själva. Med oppositionens politik får de återigen gå med mössan i hand och be om bidrag för att klara sig.

Och nu kommer då 10 000-kr frågan – vad ska pengarna användas till? Man ska göra ”investeringar i förnybar energi”. Och så utbildning. Arbetslösheten ska döljas genom att svenska folket återigen ska sättas i förnedrande arbetslöshetsåtgärder.

Det finns en anledning till att Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly inte är företagsledare. Så när de pratar om att ”investera i jobb” är det dags att dra öronen åt sig. Arbetslösheten är större än att den kan räddas med offentligt finansierade jobb.

Men jag ser fram emot att oppositionen ska gå till val med udden riktad mot de svagaste. 20 000 kronor per år vill Ohly, Wetterstrand och Sahlin ta från en undersköterska som kämpar för att få vardagen att gå ihop.

Comments 3

 1. Magnus J. wrote:

  Jag kan ingenstans i debattartikeln se att oppositionen skulle vilja slopa jobbskatteavdraget, utom möjligen för de som tjänar allra mest (dit undersköterskor knappast räknas).

  Posted 03 Jul 2009 at 12:02
 2. ClaesW wrote:

  Allavrligt talat Erik. Du måste läsa artiklarna innan du kommenterar dem. Eller menar du att du tolkade artikeln som att de vill slopa jobbskatteavdraget?

  Posted 06 Jul 2009 at 9:59
 3. Jan Wester wrote:

  Jaha. Nyliberala skribenter är lyriska och skriker om hur fantastiskt det är att de rika i pengar får mer i skattesänkningar än den fattige. I dimridåernas land tittar man på procent och hittar högre procentsiffror på lägre inkomster. Men i pengar får den fattige betydligt lägre belopp än den rike. Och det är väl pengar det handlar om. Om det är plånboken vi pratar om eller?
  1000 kr på en inkomst av 10000 kr blir ju en högre summa i procent än 1000 kr på 100000. Det borde de flesta inse om man inte är alltför blåögd.
  Därför oavsett vad nyliberalerna försöker lägga ut för dimridåer så har de rika tjänat mest på denna reform. I pengar! Pengar som istället hade kunnat använts till att låta våra gamla komma ut istället för att förvaras inomhus, pengar som istället hade kunnat använts för höja utbildningsnivån i våra skolor. Men att sänka skatten, mest för de som tjänar mest, är viktigast för nyliberaler!

  Posted 25 Jul 2009 at 23:21