Sverige ett mentalt fattigt land

Jag har varit i Dublin på semester ett par dagar och slagits av irländarnas stolthet över sin kultur och sin stad. Den irländska kulturen är etablerad världen över tack vare irländarna och deras självkänsla.

Jag är glad att uppleva en annan kultur, och höra till exempel den irländska musiken. Men jag blir faktiskt förbannad när jag tänker på den rikedom som finns i Sverige och som trycks ned av oss svenskar.

Vår svenska folkmusik är minst lika rik som den irländska, men i Sverige är folkmusik utskrattat. I Dublin är man stolt, här skäms man nästan. Här klassas man som rasist så fort man nämner att något kan vara svenskt.

Idag skriver Olle Wästberg att Sverige behöver vårda sitt kulturarv. Så sant! Men nu funderar regeringen på att spara in på den lilla kulturrepresentation vi har. Man tar sig för pannan!

På bloggen bröt en spontan diskussion ut kring vad som är svenskt under mitt inlägg om nationaldagen. Den diskussionen uppskattar jag mycket och jag tycker den måste fortsätta.

Det är en ynkedom att vi svenskar ska trycka ned oss själva på det sätt som vi gör. Det måste ändras! Och initiativ borde komma från officiellt håll.

Tänk på det idag på den svenskaste av dagar – midsommarafton.

Comments 10

 1. Alexander wrote:

  Jag antar att du hängde i de mer turistvänliga delarna av Dublin som Temple Bar? Jag bor här och man hör inte så mycket sk irländsk folkmusik på vanliga uteställen utan det är samma dunka dunka som överallt.

  Posted 19 Jun 2009 at 11:38
 2. Robsten wrote:

  ””Jag har varit i Dublin på semester ett par dagar och slagits av irländarnas stolthet över sin kultur och sin stad. Den irländska kulturen är etablerad världen över tack vare irländarna och deras självkänsla.”"

  Jag har varit i Skottland och upplevt exakt samma sak, väldigt stark.

  ””Jag är glad att uppleva en annan kultur, och höra till exempel den irländska musiken. Men jag blir faktiskt förbannad när jag tänker på den rikedom som finns i Sverige och som trycks ned av oss svenskar.”"

  Va!! Oki, jag förlåter dig för en hel del dumma saker du skrivit, men inte alla. Äntligen en talgdank som dyker upp även i ett folkpartistiskt huvud. Ja, ni har Björklund, tack och lov. Stötta honom så mycket du kan.

  Posted 19 Jun 2009 at 19:26
 3. Micke wrote:

  Svenska Kulturhuset i Paris har och har haft en stor betydelse för spridandet av svensk kultur och goodwill i världen så det är en aning märkligt att man vill spara just där.

  Enligt den här artikeln i DN rankas Sverige på 13 plats i världen när det gäller ”kultur” .Tidningen verkar tycka att det är en dålig position för ett land med mindre än 10 miljoner invånare.

  Dagens nyhter

  Själv tycker jag att det är ett bevis på att svensk kultur är livskraftig och gör sig gällande.

  Ha en trevlig sommar Erik med din fiol.Spela mycket!

  Posted 20 Jun 2009 at 8:51
 4. Ola Berg wrote:

  Fast är det verkligen statens uppgift att stötta, och därmed först urskilja, svensk kultur?

  Jag tänker så här istället: Vi är ett antal människor. Tillsammans formar vi vår kultur i en ständigt pågående process, utan att känna några andra gränser än de som andra sätter upp för oss.

  En sådan gräns är nationsgränser och hinder för kulturella uttryck att passera dem. En annan sådan gräns är när en del av vår kultur gynnas på bekostnad av en annan (vilket blir fallet när staten först selekterar och sedan stödjer).

  Folkmusik är folkets musik. Och om du känner till något om nordisk folkmusik så är släktskapet med den irländska och skotska en viktig del. Det har helt enkelt varit samma folk som seglat över Nordsjön och spridit kulturarvet, för korsbefruktning.

  /Ola Berg, nyckelharpist

  Posted 21 Jun 2009 at 18:38
 5. Ola Berg wrote:

  Här sägs det bra: http://konsonans.net/2009/06/staten-och-kulturen/

  Posted 21 Jun 2009 at 18:40
 6. ClaesW wrote:

  Man undrar hur Erik gör kopplingen ”ointresserade av svensk folkmusik” lika med ”mentalt fattiga”…

  Men det var kul läsning. Kanske kan vi hoppas på något mentalt rikt i framtiden, som en litteraturkanon kanske, det vore mentalt rikt.

  Posted 22 Jun 2009 at 11:13
 7. Roberth wrote:

  Allt svenskt är fult Svansbo det vet du väl. Alla andra kulturer ska premieras utom vår egen!

  Posted 22 Jun 2009 at 12:10
 8. Adler wrote:

  Ola Berg: Nyckelharpa är ett av de skönaste instrumenten, önskade jag kunde spela det

  Posted 22 Jun 2009 at 20:01
 9. Byggaren wrote:

  Jag ser inget mindre eller större egenvärde i svenskt kulturarv jämfört med andra kulturarv. Låt de som intresserar sig för det betala för dess vårdande och marknadsföring, det är inte statens uppgift. Jag tror inte att svensk kulturarv skulle dö ut om staten lämnade den ifred att vårdas av de som älskar den. Det är väl Svansbo själv ett bra exempel på. Sverige är också ett avlångt land där kulturerna skiljer sig mycket mellan landskapen. Jag har exempelvis svårt att se äldre personer i Tornedalen intressera sig för folkmusik. Här är det mer finska melankoliska sånger som gäller.

  Vill vi ha hit fler turister så tror jag att det ger mer bang för bucken att spela på schablonbilden av snygga/sexiga/korkade svenska killar/tjejer i stället. Folkmusik i all ära men det drar nog få turister.

  Den gängse schablonbilden av Irland är väl annars fylla och poesi. Den bilden tror jag ger mer turister än deras mossnatur. Det är nog fler som tar sig en glad rundtur på Guinessfabriken än åker minibuss till landsbygden.

  Posted 24 Jun 2009 at 18:37
 10. Adolf wrote:

  Sverige har inte den regering som landet behöver, har vi inte ett nationalistiskt tänkande
  så försvinner allt, ut i tomma intet,endast förfall kommer ut av detta menlösa styre

  Posted 16 Jul 2009 at 9:51