Föräldrars kontakter ska ej avgöra, sa Mona

Via SvD får jag reda på att UNTs ledarblogg gjort en träffsäker iakttagelse. Mona Sahlin har undertecknat en debattartikel om ungdomsarbetslöshet. Artikeln har följande ingress:

Ungas framtid ska inte avgöras av föräldrarnas kontakter

Mona Sahlin har själv en dotter, och hon tvekade inte att dra i några trådar när hennes barn ville jobba på ambassaden i Washington. Tjänsten på ambassaden utlystes informellt, i strid med UDs regler, och gick direkt till Sahlins dotter.

Kontakter blir alltid viktigast i en reglerad ekonomi, och vår arbetsmarknad är hårt reglerad. Arbetsmarknadspolitiken är sossarnas skapelse, och de höga trösklar som LAS skapar trycker bort unga, kvinnor och invandrare.

Mona Sahlin och Jytte Guteland m fl föreslår nu som en revolutionär lösning på ungdomsarbetslösheten sommarskola för studier i kärnämnena. Sen vill dom också satsa 100 miljoner på en satsning som gör att unga kan få sommarjobb i offentlig sektor. Detta ska alltså lösa ungdomsarbetslösheten.

Tyvärr stämmer det inte som Mona skriver, att det ”går en skarp gräns” mellan sossarna och de borgerliga i den här frågan. Alliansen försvarar LAS med näbbar och klor – så problemen kommer att finnas kvar.

Sommarskola och ”riktade satsningar” i all ära, så länge regleringeringarna kvarstår finns behovet att föräldrarna hjälper barnen med kontakter. Mona vet i alla fall hur man gör, så hennes dotter ska nog även fortsättningsvi klara sig bra.

Comments 1

  1. Rolf wrote:

    Tyvärr har Mona rätt. Utan kontakter är det svårt för unga att få sommarjobb. Men det räcker inte med det. Jag vågar påstå att så gott som alla arbetslösa är detta på grund av att de inte har kontakter på arbetsmarknaden. Kontaktlöshet leder till utanförskap och det blir nästintill omöjligt att få ett nytt arbete vid arbetslöshet.

    Posted 25 Jul 2008 at 6:11