Vi säger upp den

Varje morgon när jag vaknar blir jag så förbannad
för DN har kommit och ligger och pyr på mitt bord.
Jag har betalat för 1 kg nyliberal propaganda
Vad har jag gjort?

På DN där vet de precis
vad nyvaken behöver: En kopp te
och medan den kallnar vill jag läsa
om allting som har hänt.
Då får jag jag lagom portioner
som jag precis klarar att svälja
och jag förändras lite varje dag.

refr.
Men nu är det nog!
De ska inte proppa mig med skit!
De ska få se
att vi samarbetar du och jag.
Vi ringer dem på samma dag
och säger upp den.

Vi säger upp den, av De lyckliga kompisarna.

De lyckliga kompisarna kallar DN för ”ett kilo nyliberal propaganda”. Och tidningen påstår sig vara liberal. Men det känns mer och mer som en innehållslös titel.

Dagens ledare får mig bara att baxna. Det är ett försvarstal för statlig radio och tv, som populärt och vilseledande brukar kallas ”public service”.

Det handlar alltså om att politiker tvingar in medborgarnas pengar för att producera tv som de anser att medborgarna vill se. Hur det kan bli en service för medborgarna är för mig en gåta. Och att en liberal ledarsida kan höja denna princip till skyarna känns förbluffande, närmast smaklöst.

DNs ledarsida kan i bästa fall kallas socialliberal. DNs journalister har ett socialistiskt perspektiv på sina reportage och passar emellanåt på att kasta in en personlig vänstervärdering. Och DNs kultursida är rätt och slätt vänster.

Idag rycker man ut till försvar för Saddam Hussein och den orättvisa process han utsatts för. När det irakiska folket tar makten i egna händer och gör något som är ideologiskt fel är förståsigpåarna genast där och recenserar.

Var fanns DN Kultur när Saddam utrotade folk med gas? Gissningsvis var de upptagna med att problematisera USAs och kapitalismens roll.

Visst är det sant att DN ägs av kapitalister. Det har socialister ofta problem med, att människor startar och driver framgångsrika företag. Bättre är att ”samarbeta”, som De lyckliga kompisarna sjunger. Det betyder att man tvingar människor till olika saker med demokratiska medel.

Och DN gillar detta, man ägnar till och med sin huvudsida åt att propagera för denna princip. Då känns epitetet ”liberal” tomt. Och jag kan enas med de lyckliga kompisarna i att det är bäst att säga upp den.

Comments 5

 1. Bulten i Bo wrote:

  Var fanns DN Kultur när Saddam utrotade folk med gas? Gissningsvis var de upptagna med att problematisera USAs och kaptialismens roll

  Vad skribenten på DN kultur, Ghada Karmi (Forskare vid Institutet för arabiska och islamiska studier, University of Exeter, UK) gjorde på den tiden vet jag inte. Om DN:s kulturredaktion problematiserade de på den tiden allierade med Saddam Husseins Irak, dvs USA, och dess stöd till Saddam så antar jag att både du och jag Erik, hyllar DN för denna framsynthet.

  15 månader efter att Saddam Hussein genomförde massakern i Dujail (det han tilldömdes dödsstraffet för) fick han besök av och handskakning med Donald Rumsfeld. Trist att inte det blev en krigsförbrytarrättegång där Donald under ed fick berätta om vad samtalen handlade om!

  Posted 04 Jan 2007 at 21:18
 2. Jan E wrote:

  Jag tycker att du ska säga upp prenumerationen på DN, Erik. Nöj dig med gratisblad med korta artiklar som du begriper.

  DN har helt rätt i sin huvudledare idag 4 januari. Public service måste försvaras. Det som dock måste förändras är den perversa finansieringsformen.

  Jag har noterat en intressant grej. Högerbloggarna, inkl Svansbo, brukar ju få tuppjuck när SVT visar program som högerbloggarna anser vara vänstervridna, USA-fientliga och diktaturkramande. Nu i dagarna visar dock SVT en serie på tre program om Wallenbergarna som är otroligt välgjord hittills och Wallenbergarna och deras gärningar skildras i huvudsak positivt, ja, det är faktiskt rena kapitalistkramandet. Men då är det knäpptyst från högerbloggarna. Inget råskäll om vänstervridning och partiskhet. Detta är nog ett ganska bra bevis för att SVT är balanserad och visar program med väldigt olika infallsvinklar. Någon som tror att vi öht skulle kunna få se ett program som detta om Wallenbergarna i någon annan kanal?

  För övrigt har DN Kultur inte alls ryckt ut till försvar för Saddam Hussein. DN Kultur har publicerat en artikel av en Mellanösternkännare som helt riktigt påpekar att arabvärlden har blivit förödmjukad med anledning av den tveksamma rättsprocessen mot Saddam. Författaren har heller inte alls försvarat Saddam och hans brott, något som alla som läst artikeln enkelt kan konstatera. Författaren har problematiserat behandlingen av Saddam, men förmodligen är nivån för hög för att Svansbo ska upptäcka detta.

  Dessutom har Svansbro ingen susning om hur DN Kultur agerade efter Saddams gasattack mot kurderna. Att skriva ”gissningsvis var de upptagna med att problematisera USAs och kapitalismens roll” är rent av korkat.

  Posted 05 Jan 2007 at 0:22
 3. Jörgen wrote:

  Kul inlägg Erik, DN suger verkligen som liberal blaska även om jag personligen kan tycka att staten visst kan få driva radio- och TV-kanaler (i konkurrens naturligtvis) men någon ”public service” vet jag inte om jag vill kalla det.

  Sedan en liten tankeställare till Jan E angående hans idé om högervridning på statens television.

  -Är det några som varit kompisar med vänsterblocket i alla år så är det väl familjen Wallenberg. Under flera år var våra S-regeringar de enda i världen som tex tillät uppdelning i A respektive B-aktier (Aktier med olika rösträtt) på börsen. Detta gjorde att Wallenberg, som praktiserade detta flitigt, ända in på 80-talet kontrollerade mer än 80 procent av värdet på Stockholmsbörsen. En schysst deal mellan LO och Wallenberg helt enkelt – makten säkrad för dem båda i alla år- men högervridet, nej knappast.

  Posted 05 Jan 2007 at 13:08
 4. Damir Filipovic wrote:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=602477&previousRenderType=2

  Posted 05 Jan 2007 at 23:26
 5. David Andersson wrote:

  Oh. Intressant betalningsmodell med fond danskarna hade. Hade jag ingen aning om.

  Posted 10 Jan 2007 at 23:46