Jag stödjer Israel

Inspirerad av Fredrick Federly har jag idag skänkt 18 dollar till libi fund, en fond som stödjer Israels armé.

18 är inom judendomen en symbol för liv. Jag uppmanar alla demokrater att följa mitt exempel, att skänka 18 dollar för fred och demokrati i mellanöstern.

UPPDATERING: Haaretz.com är en israelisk tidning som naturligt bevakar konflikten i Libanon/Israel. Det kan vara en bra nyhetskälla att sedan balansera mot svenska medier, som tyvärr ofta har en vinklad rapportering.

UPPDATERING 2: Al-hamatzav har nu officiellt startat en bloggutmaning.

UPPDATERING 3: Jag tänkte kort kommentera varför jag tror att ett ställningstagande som detta, att skänka pengar till Israel, på lång sikt kan leda till fred.

Det handlar om att man tar ställning för demokrati, inte genom att sätta på skygglappar och ”hålla på ena sidan” men se att det är en konflikt mellan en demokrati och antidemokrater. Hizbollah och Hamas vill utrota judarna. De har stöd från Syrien och Iran.

Det pratas om diplomati – självklart är det att föredra före våld. Men samtidigt ska vi se att motparten till Israel – Hizbollah – inte erkänner Israels rätt att existera. Hur ska man förhandla med en sådan? Samma sak med Hamas, de vill också förstöra Israel och deras stadgar uppmanar muslimer att döda judar.

Det är en extrem situation i mellanöstern. Israel som representanter för demokrati förtjänar vårt stöd i den svåra situation som de befinner sig i.

Comments 80

 1. Jens Ljungkvist wrote:

  Jag tror det är helt omöjligt att stödja demokrati i Palestina-Israel-konflikten. Speciellt på det sätt du föreslår. Det är en komplicerad historia med många brott och hemskheter som begåtts av alla sidor i konflikten. Att du väljer att stödja Israels armé tycker jag tyder på att du inte har koll värdet av demokrati och frihet samt utrikespolitik i allmänhet och mellanöstern-politik i synnerhet.

  Ditt stöd betyder att du tycker det är rätt att Israel förföljer palestinier på samma sätt som de själva blev förföljda under andra världskriget. Att du tycker det är rätt att staten Israel som är medlem i FN kränker ett annat suveränt lands gränser.

  Jag tycker Israel ska finnas. Det är klart att det ska finnas en plats för en judisk stat. Men det ska också finnas plats för en palestinsk stat. Men just nu är det Israel som sätter agendan och helt styr hur situationen ska utvecklas.

  I höst hoppas jag du inte blir invald till någon plats, ok, kanske kommunfullmäktige, för där kan du inte pilla med utrikespolitik. För hur frihet och jämställdhet fungerar ur ett östgötskt perspektiv kan jag bara drömma om.

  Posted 21 Jul 2006 at 13:35
 2. Erik Svansbo wrote:

  Du har fel. Mitt stöd betyder att jag anser att Israel har rätt att finnas och försvara sig. Israel är ingen ”ängel” men mellanösterns enda demokrati omgiven av diktaturer som vill förgöra dem. Därför behöver de omvärldens stöd och därför har jag stött dem.

  Självklart ska det finnas plats för en palestinsk stat. En bra början på det är att Hamas, som palestinierna har valt, stryker sitt krav på Israels förstörande och dödande av judar.

  Posted 21 Jul 2006 at 13:54
 3. Magnus Lindberg wrote:

  Lysande initiativ. Jag följde ditt exempel och donerade $18 även jag. Låt oss starta en trend! :)

  Posted 21 Jul 2006 at 14:56
 4. Erik Svansbo wrote:

  En bloggutmaning!

  Posted 21 Jul 2006 at 14:57
 5. Magnus Lindberg wrote:

  http://al-hamatzav.org/permalink/jag-foljer-i-federleys-och-svansbos-fotspar/

  Posted 21 Jul 2006 at 15:22
 6. Tomas wrote:

  Stor applåd till dig Erik!!!!

  Posted 21 Jul 2006 at 16:05
 7. diasporavoice wrote:

  Ha’aretz; ”Det kan vara en bra nyhetskälla att sedan balansera mot svenska medier, som tyvärr ofta har en vinklad rapportering.”

  Den tidningen kan ideologiskt i princip betraktas som Aftonbladets systertidning,
  Om en Israelisk tidning höjs till skyarna av Aftonbladets politiska chefsredaktör, AB översätter vad de skriver, och Anna Lind fonden delar ut sitt första pris till Amira Hass (som av Israelisk domstol dömts till peningböter för medvetet låtit trycka egenhändiga förtalslögner) finns det anledning till mistänksamhet. Då finns det andra Israeliska media att jämnföra med.

  Jerusalem Post
  Ynet News
  Israel National News
  Veckomagasinet Israel Insider
  Israeliska radiostationer

  Jag har skrivit om det här (nere vid ”28 juni”) och här

  Posted 22 Jul 2006 at 8:00
 8. Jens Ljungkvist wrote:

  Om du stödjer Israels befolkning genom att ge deras militär pengar då stödjer du ju också deras verksamhet och hur de använder dina pengar.

  Du kan säga att jag har fel, men det är bara retorik. Om du dessutom tror på det, då är du bara naiv.

  Posted 22 Jul 2006 at 11:30
 9. Erik Svansbo wrote:

  Jens: Jag stödjer deras rätt att existera och försvara sig.

  Diaspora: Aj då. Ska ändra länken.

  Posted 22 Jul 2006 at 11:36
 10. Jens Ljungkvist wrote:

  Ok, du stödjer deras rätt att existera och försvara sig, men du stödjer alltså inte deras verksamhet?

  Stödjer du också palestiniernas rätt att existera och försvara sig? Eller dom kanske inte har den rätten?

  MVH
  Jens – som börjar tro att det östgötska sättet för frihet är att sticka huvudet i sanden

  Posted 22 Jul 2006 at 12:14
 11. Erik Svansbo wrote:

  Jens: Jag stödjer Israel och att de försvarar sig mot Hizbollahs angrepp, om det är det som du menar med ”verksamhet”.

  Jag stödjer palestinierna rätt till en självständig stat. Som det är idag tycker jag dock inte det funkar, eftersom palestinska myndigheten inte erkänner Israel och följaktligen inte heller ingriper mot terrorattacker på israeliska medborgare.

  Posted 22 Jul 2006 at 14:17
 12. olydig wrote:

  Jag ser att du raderade min kommentar. Blev det för obekvämt att försvara ditt stöd till den israeliska militärmakten då du fick bildbevis på vad det är de ställer till med i Libanon?

  För övrigt: Vilket Israel är det du vill att PA ska erkänna? Territoriet som tilldelades dem 1947 av FN? Territoriet som de lade under sig efter den etniska rensningen 1948? 1967 års gränser?

  Israel har ju själv inte stipulerat någon territoriell gräns, så vad är det PA ska erkänna? I Likuds valplattform från 2003 skriver de att ”Israels regering avvisar blankt etablerandet av en palestinsk arabisk stat väster om Jordanfloden – Jordanfloden kommer att förbli staten Israels permanenta östliga gräns”.

  Så vad är det PA ska erkänna?

  Som Sverker Åström skrev i DN Debatt för ett par dagar sedan så är ett ”erkännande av regering eller stat aldrig är en självklarhet eller en skyldighet”. Men som du kanske vet så erkände PLO Israel redan 1988. Stödde du PLO och Arafat då?

  Posted 22 Jul 2006 at 18:48
 13. Erik Svansbo wrote:

  Olydig: Jag har inte raderat din bloggpost, har inte ens sett den. Jag vet att människor dör i Libanon, precis som civila har dött i de israeliska städer som bombats av Hizbollahs raketer.

  Tyvärr är det så att civila alltid tar smällarna i större konflikter och det finns inget egentligt sätt att slå mot Hizbollah utan att civila drabbas. Alternativet är att lägga sig platt för de som vill utplåna Israel. Tyvärr kan jag inte se någon väg ur den här konflikten utan att använda våld.

  Grunden till de civila dödsfallen är Hizbollahs terrorattacker, de har det största ansvaret och kan enkelt stoppa våldet genom att upphöra med sina militära verksamhet och sina mord på civila.

  PA ska erkänna Israels rätt att existera överhuvudtaget, gör man det så kan man nog enas om vilket territorium det gäller. !988 var jag åtta år så jag hade inte så stor uppfattning om politik. Bra om PLO erkände Israel, tyvärr har inte Hamas följt i deras fotspår.

  Posted 22 Jul 2006 at 19:33
 14. Jens Ljungkvist wrote:

  Om du frågar mig så har du inte så stor uppfattning om politik idag heller.

  Du resonerar väldigt farligt när du tycker att civila offer är smällar man får ta. Ett klassiskt konsekvensetiskt resonemang som jag inte köper. Jag tror ditt avstånd till situationen i mellanöstern är längre än de flestas och du skulle nog behöva konfronteras med folk som får leva under de förhållandena dagligen. Både Israeler och Palestinier.

  För mig är det rätt enkelt. Vi är alla människor. Vi behöver ha samma grundförutsättningar i livet för att må bra. Tak över huvudet, föda och trygghet. Vi har alla den rätten, du, jag, israeler och palestinier.

  Sen som svar på ditt tidigare inlägg: När du ger pengar till den israeliska armén så kan du inte öronmärka dom. Det går till hela deras verksamhet. Med verksamhet så menar jag de uppgifter armén utför. Allt från att kränka en suverän stats gränser till att bomba civilas hem i Gaza.

  Posted 22 Jul 2006 at 23:09
 15. olydig wrote:

  Med andra ord: Lite svinn får man räkna med? Man måste knäcka några ägg för att göra en omelett?

  Är civila offer verkligen acceptabelt? Är det verkligen acceptabelt för en som aspirerar till att bli riksdagsman att en majoritet av de som dödats i Libanon är civila?

  Posted 22 Jul 2006 at 23:21
 16. Förbannad wrote:

  Gratulerar till ett bra initiativ!! Du måste vara en sann demokrat och humanist..
  Ta en titt på vad dina pengar har åstadkommit. Du måste vara stolt:

  http://www.jinge.se/index.php/2006/07/16/

  Att använda en sådant mänsklig tragedi som pågår för egen vinning visar bara vilken avskyvärd person du är. Dödade du fåglar och smådjur som liten? sök hjälp!!!

  Posted 22 Jul 2006 at 23:53
 17. Erik Svansbo wrote:

  Jens och olydig: Att civila dör är en enorm tragedi. Därför ska man sträva efter icke-våldslösningar. Ibland måste man ta till våld för att försvara demokrati och sin rätt att existera som land. Jag tycker Israel har agerat riktigt i sitt förfarande bland annat när man informerat innan man bombat så att civila kan fly.

  Israel strävar efter att undvika att skadad civila men Hizbollah gör precis motsatsen. De vill döda civila. Man måste slå tillbaka mot sådana rörelser.

  Posted 23 Jul 2006 at 6:55
 18. olydig wrote:

  ”Israel strävar efter att undvika att skadad civila men Hizbollah gör precis motsatsen.”

  Hur är det möjligt att komma med det påståendet när en majoritet av de som dödats av Israel i Libanon just är civila? Snacket om ambitionerna at skydda civila stämmer inte överens med deras handlingar. Är det jobbigt att öppna ögonen och försöka se bortom slagorden?

  Posted 23 Jul 2006 at 10:18
 19. Erik Svansbo wrote:

  Det är en medveten taktik från Hizbollah, Hamas och andra att befinna sig bland civila för att försvåra för armén och skapa civila dödsoffer. Det är en del av förklaringen till det höga antalet civila döda.

  Jag känner mig trygg med mitt påstående om att Israels armé ej strävar efter att döda civila. För det är nämligen sant.

  Man vill slå ut Hizbollah för att försvara sig, Hizbollah har möjligheten att avsluta kriget genom att lägga ned sina vapen. Skillnaden är att om Israel gör detta kommer de att bli utplånade.

  Posted 23 Jul 2006 at 10:58
 20. Kulturella fåror wrote:

  Erik:

  Ditt engagemang och dina argument haltar ordentligt. Jag kan inget annat än klargöra att detta är droppen, jag kan konstatera att jag från och med nu inte bara slutar kommentera på denna blogg. Jag tänker inte besöka den igen.

  Posted 23 Jul 2006 at 11:57
 21. Mathias Sundin wrote:

  Av någon anledning tror jag ni inte alls varit upprörda om Erik skänkt pengar till Hizbollah och Hamas.

  Posted 23 Jul 2006 at 11:59
 22. Jens Ljungkvist wrote:

  Mathias: Jag är mest upprörd över att denne bloginnehavara som dessutom säger att han kandiderar till riksdagen är en sådan våldsivrare och skruder det hela i demokratiska termer. Jag hade varit lika förbannad om han hade skänkt pengar till Hamas eller Hizbollah. Jag tror inte vi hjälper till att lösa denna situation genom att välja sida. För övrigt tycker jag att jag pläderat min sak rätt tydligt ovan.

  Posted 23 Jul 2006 at 12:21
 23. Erik Svansbo wrote:

  Kulturella fåror: Det var synd att du inte kunde förklara på vilket sätt jag har fel utan bara drog.

  Jens: Lustigt det här hur du jämställer Hamas, Hizbollah och Israel. Det är de flesta svenskars syn på konflikten, man stödjer ingen utan de är liksom lika goda kålsupare på något sätt. Så pass vriden är den svenska debatten.

  Jag är ingen våldsivrare. Varje människa som dör är en obeskrivlig tragedi. Det finns inget man kan säga förutom det. Men när världen är instabil och militärmakt används kommer människor att skadas, civila kommer att skadas. Sådan är världens gång, hur hemskt det än är så är det så världen fungerar. Demokratier måste försvara sig med vapenmakt när de anfalls. Eller har du en annan åsikt?

  Posted 23 Jul 2006 at 15:43
 24. Mathias Sundin wrote:

  Inte välja sida? Mellan diktatur och demokrati? Jo, det är just precis det vi ska göra!

  Posted 23 Jul 2006 at 17:28
 25. sidekick wrote:

  och Erik blir bara extremare och extremare… blått-matchokomplex.. du borde posera med ett vapen istället för en caffelatte erik

  Posted 23 Jul 2006 at 20:42
 26. olydig wrote:

  ”Jag känner mig trygg med mitt påstående om att Israels armé ej strävar efter att döda civila. För det är nämligen sant.”

  Men hur kan du säga att det är sant när verkligheten ser annorlunda ut? Hur kan Israel påstås värna om civila när en majoritet av offren är just civila? Ditt resonemang går inte ihop.

  Att Hizbollah påstås gömma sig bland civila är ingen som helst ursäkt för att döda dessa civila. Eller är människoliv så lite värt i ”liberala” ögon?

  Posted 23 Jul 2006 at 20:59
 27. Jens Ljungkvist wrote:

  Du har just skänkt pengar tilll den israeliska armén. Ok, du är ingen våldsivrare. Det förstår ju vem som helst. Det är ju så världen funkar.

  Här har du en länk där du kan se resultatet av din investering. Jag varnar för att det förekommer både propaganda och väldigt ”grafiska” bilder.

  http://www.al-jabr.net/Photos/

  Själv tycker jag dessa bilder är hemska, men jag ser ingenstans att det är just Israel som åstadkommit dom. (Men det kanskje bara är jag som är kritisk)

  Posted 23 Jul 2006 at 21:20
 28. Petter Enlund wrote:

  Men fan. När ska det här sluta? Frågan är på vilket sätt Israels agerande (samt det faktum att du skänker pengar till deras armé) gynnar demokratin i Mellanöstern? Jag blir otroligt upprörd! Jag visste inte att jag hade med krigshetsare och våldsförespråkare att göra. Du har rätt Erik när du säger att våldet inte kommer upphöra innan Hizbollah lägger ner vapnen, men Israel har mig veterligen inte arbetat tillsammans med den Libanesiska regeringen (eller på något annat sätt heller för den delen) för att försöka skapa demokrati, trygghet och välstånd i Libanon. Fattigdom föder våld, desperation föder våld och våld föder ta mig fan våld. Hur kan du och Federley ha mage att donera pengar till en krigsmaskin och samtidigt hävda att ni förespråkar demokratiska värden??!!

  Du Erik skriver på din hemsida: ”Frihet betyder för mig respekten för varje enskild individ och dess vilja att leva sitt liv på sitt sätt.” HUR menar du att din donation till den Israeliska armén bidrar till att uppfylla detta??!! Civila dödsoffer är något man får räkna med säger du… På nåt vis känns dina ord ovan plötsligt tomma och innehållslösa. Är det nu inte ALLA individers, såväl palestinska som israeliska, amerikanska som svenska, detta innebär? Med detta EJ sagt att jag försvarar Hizbollahs vedervärdiga beteende.

  Jag anser att du Mathias Sundin, du Erik Svansbo samt Fredrik Federley inte längre har någon som helst rätt att påstå att ni förespråkar demokrati eller frihet då ni samtidigt anser att våld är lösningen på denna ytterst komplicerade och mångbottnade konflikt. Att försöka få denna konflikt till att enbart handla om valet mellan diktatur eller demokrati, som Sundin gör ovan, är ett hån mot de människor som idag lider i regionen. Det är en mycket farlig väg att slå in på, den där man demoniserar och försöker polarisera och säga att ”detta är gott, medan detta är ont”. Fattigdom och desperation går hand i hand med odemokratiska sammanhang. Att få påverka sin omvärld och sitt land genom din röst och dina åsikter istället för genom våld är någonting som är få förunnat. Men att säga till de 500 000 Libanesiska flyktingar som har blivit tvungna att lämna sina hem att de förespråkar diktatur är blott och endast idiotiskt Sundin! Återigen, jag försvarar EJ de raketattacker eller andra aggressioner Israel utsätts för och jag anser INTE att Hizbollahs agerande är rättfärdigat. Detta försvarar ändå inte Israels otroliga övervåld.

  Nej, för att uppnå dina ideal som du Erik så högeligen förespråkar i din politiska agenda , måste väl ändå demokratiska metoder vara de allra mest verkningsfulla? Hur kan våldshetsande bidra till att uppnå dessa värderingar? Hur kan en upptrappning av våldet leda till fred? Våld föder mig veterligen endast och enbart mer våld…

  Posted 23 Jul 2006 at 21:35
 29. Jens Ljungkvist wrote:

  Word! Rakt på spiken, Petter!

  Ungefär vad jag försökt säga, men du uttrycker dig mycket bättre än jag!

  Posted 23 Jul 2006 at 22:33
 30. Erik Svansbo wrote:

  Petter: Har jag någonsin sagt att våld är lösningen på denna konflikt? Men hur ska du utan våld kunna möta en fiende som vill utplåna dig? Ska du lägga ned vapnen och låta denna fiende döda dig och dina vänner? Det går inte att förhandla med en fiende som vägrar förhandla och som förespråkar utrotande av judar och förstörande av den israeliska staten, som HIzbollah gör.

  Petter, är det inte tillåtet för en demokrati att försvara sig militärt? Självklart är icke-våld det bästa men det går inte alltid. Israel agerar för att minska civila dödsoffer på lämpligt sätt. HIzbollahs främsta mål är civila.

  Om Hizbollah lägger ned vapnen är konflikten slut. Om Israel lägger ned vapnen kommer de genast att bli anfallna igen och igen av Hizbollah och Hamas för att slutligen utplånas.

  Posted 23 Jul 2006 at 23:17
 31. Mathias Sundin wrote:

  Petter: Fattigdom och desperation föder våld, det stämmer säkert i många fall. Men det som föder fattigdom och desperation är diktatur. Libanon har varit och är till stor del fortfarande en diktatur, dock med en något positiv utveckling efter att Syrien tvingades lämna. Syrien och Iran stödjer dock fortfarande Hizbollah som har som mål att utplåna Israel. Hizbollah har en stat i staten.

  Israel slutade ockupera Libanon för att de chansade och hoppades att FN och EU skulle göra det de sa, avväpna Hizbollah. Utan Hizbollah kan Libanon verkligen bli demokratiskt.

  Ibland behövs våld för att lösa konflikter, men det du ska komma ihåg Petter är att inget våld hade uppstått om inte Hizbollah funnits, om inte Hizbollah fortsatt ha vapen och fortsatt ha som mål att utplåna Israel. Inte en enda civil hade dött om Hizbollah inte funnits.

  Och nej Petter, det är ingen farlig väg att slå in på att försöka säga och se vad som är gott och vad som är ont. Inget är helt svart eller vitt, men demokrati är alltid bättre än diktatur. Vi MÅSTE försöka se vad som är gott och ont. Så som du säger har man sagt i många herrans år, man ville inte säga att Sovjetunionen var onda. Man ville inte välja sida. Vi MÅSTE välja sida.

  Betyder det att man inte vill att libaneser ska få fred och demokrati? Jo, det är ju precis det jag vill. Då kan man inte tillåta terrororganisationer som Hizbollah. FN har beslutat att Hizbollah ska avväpnas, hur ska det gå till tycker du?

  Du säger många, många gånger att du inte försvara Hizbollah, och jag tror dig. Men HUR ska man stoppa dom? Skillnaden mellan Israel och terrorister är att Israel inte försöker döda civila. De släpper ner flygblad ett dygn innan för att varna om kommande attacker, en värdelös militär strategi naturligtvis. Hizbollah däremot siktar på de civila och använder civila libaneser som skydd, de håller till i civila områden så att det ska bli svårt för Israel att anfalla. Smart och fruktansvärt cyniskt.
  På samma sätt använder Hamas flyktingläger i Palestina för att beskjuta Israel för slår Israel tillbaka vinner de en stor PR-seger.

  PR är terroristerna mycket skickliga på, och du köper hela klabbet.

  Posted 23 Jul 2006 at 23:28
 32. Petter Enlund wrote:

  Mathias: Vad föder då diktatur? Är det onda människor vi har att göra med eller hur uppstår en diktatur? Jag anser att Libanon har varit på rätt väg de senaste sex åren och deras ekonomi har börjat komma på fötter vilket har lett till ett lugnare klimat i landet. Att Syrien lämnade territoriet var en seger för deras demokratiska strävanden men tyvärr har regeringen inte haft makt att få bort Hizbollah som, helt riktigt, har utgjort en stat i staten i södra Libanon. Och ja, Syrien och Iran stödjer Hizbollah, det är inte heller något som spelar in i mitt ställningstagande att bombningar av hela Libanon är fel väg att gå.

  Vi är överens om att Hizbollah är en organisation som är ett hot mot ett demokratiskt Libanon. Denna organisations existensberättigande ifrågsätter jag ej. Men jag tror du har fel i fråga om civila offer och Hizbollah. Organisationen bildades som ett svar på de folkmord de kristna med Israels hjälp, utförde på Shiamuslimer i Libanon i början av 1980-talet. Innan dess dog civila Mathias, helt utan inblandning av Hizbollah. Landet härjades av ett inbördeskrig i 15 år där Iran och Syrien stod på den Shiamuslimska sidan och Israel stod på den kristnas sida. Som vi har sett ett flertal gånger förut blir en mer eller mindre lokal konflikt ett medel för större aktörer att få vädra sina åsikter.

  Och gott och ont Mathias. Ärligt talat så innebär dessa begrepp så oändligt mycket mer än det vi kan se då vi isolerar den här konflikten. Visst måste vi försöka urskilja dessa två, det har vi i alla tider gjort och i alla tider har dessa begrepp skiftat och haft olika innebörd beroende på den som sagt dem. Jag hävdar i alla fall inte att den ena som dödar är godare än den andre. Uppenbarligen sitter du på facit vad gäller ont och gott, vad frihet är och vad som kännetecknar och leder fram till en diktatur.

  Så vidare till hur Hizbollah ska stoppas. Jag har inget recept. Men att Israel borde försöka skapa stabilitet genom att arbeta och skapa ett varaktigt vepenstillestånd så länderna i regionen långsamt kan börja TALA med varandra.

  Israel dödar civila i en långt större utsträckning än Hizbollah. Vad är argumenten för att rasera ett helt kvarter där Hizbollah antagligen har ett kontor i en av byggnaderna på en av våningarna då man tar ut tio hus med tio våningar och hundratals lägenheter? Och ja, terroristernas organisation och tillvägagångssätt är vidrigt då man försöker använda civila som skydd. Hur klarar Hizbollah av att gömma sig bland civila kan man fråga sig? Antagligen med deras hjälp och det är ju sant att Hizbollah har ett brett folkligt stöd i södra delen av landet. Men ärligt talat; tror du att de civila Libaneserna kommer tycka mindre om Hizbollah och mer om Israel då de får sina hem förstörda?

  Att köpa terroristernas PR är inte vad detta handlar om. Det här handlar om att inte isolera denna kris från de som kantat mellanöstern under senare delen av nittonhundratalet. Det handlar om att försöka sätta saker i sitt rätta sammanhang och dör Mathias Sundin, misslyckas du fatalt.

  Erik: Genom att skänka pengar till en armé som befinner sig i krig och i detta nu brukar brutalt våld, låter det för mig som att du förespråkar våld. Att det är lösningen antar jag att du tycker då det är det sätt Israel försöker lösa konflikten på och det är dem du stöder. Och nej, nej nej nej, Israel agerar inte för att ”minska civila dödsoffer på bästa sätt”. Där har du propaganda om nåt!

  Posted 24 Jul 2006 at 0:17
 33. Petter Enlund wrote:

  RÄTTELSE: Jag menar att jag tycker att Hizbollah INTE bör finnas.
  I näst sista stycket ska det vara ”där Mathias Sundin, misslyckas du fatalt.”.

  Posted 24 Jul 2006 at 0:21
 34. Sara Engstrand wrote:

  Palestinier och andra hade inte behövt slåss om de hade fått sina mänskliga och politiska rättigheter någorlunda tillgodosedda. Terror är en metod som oftast används i ickedemokratier och i konflikter där en underlägsen grupp mycket länge kämpat med andra medel men där man till slut tappat all tro på ickevåldsmetoder. Det är då terror kommer in i bilden och när den väl fått fäste finns ingen som helst tillit kvar och stark återhållsamhet krävs från båda sidor för att man ska kunna trappa ner våldet. Det sista som behövs då är en så provocerande åtgärd som att starta krig för en fångad soldats skull. Tro nu inte att jag stöder Hizbollah eller Hamas men att de är terroristiska rörelser är redan konstaterat och jag tänker inte lägga krut på att förklara varför (att) jag inte stöder dem.

  Liksom många andra arméer i långvariga konflikter tror jag att den Israeliska armén ser varje palestinier som en potentiell stridande och därmed som ickecivil. Det är dessutom ett känt faktum bland kännare av terrorism att Israel utövar statsterrorism, även om definitionen av det begreppet, liksom av begreppet terrorism i sig, är luddigt och omdiskuterat.

  Kontentan av mitt inlägg är att DEMOKRATIER INTE bör försvara sig med VAPENMAKT om de anfalls med terrorism, som Petter säger så föder våld bara hat och mer våld. Det är det som inte heller USA fattat. Man kan inte skydda sig mot terroristdåd genom att bomba ett land. Det som inträffar är istället att folk i det bombade landet sluter sig kring en ledare de kanske vanligtvis bekämpar. Varför? Jo, för att ledarens alla argument då uppfylls. Man är redan utmålad som skurk, man har bomber fallandes över huvudet och man måste överleva. Det är vad som hände i irakkrigen och i Kosovo till exempel.

  Vad man bör göra är att i görligaste mån försöka öka säkerheten samt skapa en sådan situation att terroristerna inte stöds, att deras argument faller. Välkända exempel för olika delar av dessa processer är ETA och IRA.

  Jag säger inte att det är några effektiva medel och framför allt är det ingenting som imponerar på hemmapubliken (vi får aldrig glömma att dagens krig utkämpas mer för dem är någontin annat). Däremot är det medel som leder frammåt istället för att vara kontraproduktiva och det måste faktiskt anses vara en fördel).

  Vad halvdiktatoriska länder behöver är tid och hjälp, i form av råd och uppmuntran, utifrån, inte invasion!

  Posted 24 Jul 2006 at 2:45
 35. Mathias Sundin wrote:

  Petter, ska svara när jag har lite mer tid, men måste bara kort säga till Sara att du det du säger är hårresande och något som jag dessutom tycker är mer än lovligt naivt. Demokratier ska inte försvara sig om de blir anfallna. Skulle det även gälla om Sverige och din familj blev attackerade? Skulle du verkligen då sitta och förespråka samtal och andra åtgärder?

  Kort Petter, jag sitter inte på facit vad gäller gott och ont, ett löjligt påstående. Däremot försöker jag skilja på de två krafterna, när man inte gör det så hjälper man krafter som terrorism och diktatur.

  Posted 24 Jul 2006 at 7:04
 36. Erik Svansbo wrote:

  Petter: Du menar alltså att Israel ska sätta sig ned och förhandla med Hizbollah, som under den senaste tiden bombat civilia i Israel varje natt. De vill utplåna Israel och upprätta en islamistisk diktatur. Det är inte en särskilt bra grund för förhandlingar.

  Hizbollah vet att Israel inte vill döda civila. Därför lägger de sina anläggningar i bostadsområden. Och Hizbollah har folkligt stöd i södra Libanon. Var vill du komma med det här? Så Israels svar på det här ska vara att lägga ned vapnen mot Hizbollah?

  Att se det här som en koflikt mellan två legitima parter är att erkänna Hizbollah.

  Posted 24 Jul 2006 at 7:48
 37. Petter Enlund wrote:

  Okej. Erik jag erkänner inte Hizbollahs legitimitet. Men till skillnad från dig försöker jag se varför de finns och hur de bildades, för att på så vis försöka förstå vad konflikten kommer från och så långt möjligt sätta mig in i hur de olika parterna tänker. Jag hävdar att det inte går att säga att denna konflikt enbart handlar om demokrati vs diktatur, och att det är så enkelt att ta ställning här. Från 1948 och framåt har Israel med jämna mellanrum varit inblandat i olika konflikter. (Här lägger jag inte skulden på den ena eller andra parten, men eftersom det är Israel vi talar om nöjer jag mig med att nämna dem.) Så här långt har våld varit en av de mest beprövade metoderna för att lösa dessa konflikter. 60 år av våld har således lett var? Till ett nytt krig på samma mark med samma orsaker som de tidigare krigen. Det innebär att mitt mål med att skriva på din blogg är att försöka få dig och andra att se att det inte lönar sig att trappa upp våldsspiralen! Med denna bakgrund kan jag inte se hur du genom att skänka pengar till denna armé, tar ett demokratiskt ställningstagande för frihet. Det låter för mig som det du gör är precis det motsatta.

  Posted 24 Jul 2006 at 9:03
 38. Magnus Lindberg wrote:

  För det första skänks pengarna till Libi, som är en organisation som på olika sätt stöder israeliska värnpliktiga. Pengarna går inte direkt till IDF.

  För det andra är Hizbollah absolut ensamt ansvariga för detta krig och nu är det Israels skyldighet att slutföra jobbet man påbörjat.

  Israel arbetar otroligt hårt med att undvika civila skador men sådana kan naturligtvis inte undvikas. Det finns massor av skäl till att så många fler civila dödats i Libanon än i Israel och att fler barn dödats i Libanon. Att Israel medvetet attackerar civila är inte ett av de skälen och hade det varit så hade dödssiffrorna varit mycket högre.

  1) Den mycket unga befolkningen är större i Libanon än i Israel. Det finns alltså en större sannolikhet att ett civilt dödsfall är ett barn i Libanon.

  2) Terroristerna opererar i civila områden och vapen göms i civila byggnader. Det är alltså omöjligt att slå mot terroristerna utan att skada civila. Det är naturligtvis därför terroristerna förskansar sig i det civila samhället.

  3) Alla hus som byggts efter 1991 i Israel har skyddsrum. Det måste de ha enligt lag. Israel är väl förberett och utrustat för olika typer av raket- och flygattacker. Den israeliska befolkningen skyddar sig i skyddsrum och dör alltså inte särskilt ofta. Situationen i Libanon är annorlunda. Där har man inte samma möjligheter att söka skydd.

  4) Hizbollah redovisar inte sina döda så det fattas alltså kombattanter i statistiken.

  5) Antalet döda libaneser har mig veterligen ännu inte konfirmerats av någon tredje part. De är alltså inte pålitiliga än och man bör inte göra för stora antaganden.

  Posted 24 Jul 2006 at 10:55
 39. Erik Svansbo wrote:

  Petter: Om man tror på Israels rätt att existera måste man också tro på deras rätt att försvara sig. Hizbollah bygger en armé i grannskapet till Israel, de vill utplåna Israel och kommer göra det om de inte stoppas. Så draget till sin spets handlar det om man anser att Israel har rätt att existera och försvara sig.

  Om Israel inte hade försvarat sig under de här 60 åren så kan jag meddela att de inte skulle existera. Om de hade trappat ned våldsspiralen som du föreslår skulle Israel inte finnas idag.

  Jag har skänkt pengar för att visa att jag stödjer Israels rätt att existera och försvara sig. Det är konflikt mellan en demokrati under hot och en terrororganisation och jag tycker att det är viktigt att ta ställning för demokratin i Israel och i förlängningen i hela mellanöstern.

  Posted 24 Jul 2006 at 12:52
 40. Jens Ljungkvist wrote:

  Magnus: Tack för klargörandet om Libi, det visste jag inte. Synd att ingen av de som donerat pengar visste om det. De har ju argumenterat för sitt monetära stöd av den israeliska armén, inte dess värnpliktiga (som ni alla kan läsa om här ovanför).

  Posted 24 Jul 2006 at 14:58
 41. Erik Svansbo wrote:

  Jens: Mitt stöd till Israel gäller deras rätt att existera och försvara sig. Jag anser att det är en formsak vad man stödjer, att stödja Israel överhuvudtaget innebär att man stödjer deras rätt att använda vapen. Om då mina pengar går till vård för sjuka soldare eller inköp av vapen är en skillnad bara om man inte har accepterat att demokratier använder våld för att försvara sig.

  Posted 24 Jul 2006 at 18:47
 42. Sara Engstrand wrote:

  Om man inte accepterar den rätten då? De flesta av oss som argumenterar mot dig erik anser just att Israel inte bör använda vapen.

  Posted 25 Jul 2006 at 1:22
 43. Erik Svansbo wrote:

  Om alla demokratier lade ned sina vapen skulle det inte dröja särskilt länge innan diktaturerna tog över.

  Jag anser också att man inte bör använda vapenmakt men ibland måste man göra det.

  Posted 25 Jul 2006 at 7:02
 44. Sara Engstrand wrote:

  Vapen för att försvara liv och egendom är en sak en att inleda krig mot ett självständigt land är en helt annan sak.

  Posted 25 Jul 2006 at 12:34
 45. Erik Svansbo wrote:

  Hizbollah anföll oprovocerat Israel. Deras avsikt är att utplåna Israel och upprätta en islamistisk stat. De bygger en armé i det direkta grannskapet till Israel. Om Israel inte agerade mot det skulle de bli utplånade, men det kanske inte är ett problem?

  Om Hizbollah lade ned vapnen och släppte fångarna skulle kriget vara över. Kriget är deras ansvar.

  Posted 25 Jul 2006 at 15:04
 46. Andreas wrote:

  Kan du leva med att de pengar som du skänkt till Israles armé används till att utplåna oskyldiga människors hem, deras egendom, skada och såra oskyldiga civila, döda oskyldiga civila?
  Kan du se dessa libaneser som fått sina liv förstörda i ögonen och säga till dem, jag har skänkt pengar till Israels armé?
  Det är lätt att sitta här i Sverige och välja sida i en konflikt och aktivt stödja den sidan, men åk ner till Libanon och se eländet med egna ögon, skulle du fortfarande vara beredd att skicka pengar?
  Är det på detta sätt som du som folkpartist vill att Sverige ska agera i oroshärda, stödja den ena eller andra sidan i en konflikt genom att bistå med pengar till landets krigsmaskineri?
  Jag hade en tanke att lägga min röst på folkpartiet men efter detta…

  Posted 27 Jul 2006 at 8:52
 47. Erik Svansbo wrote:

  Hej Andreas! Mina pengar går inte till att utplåna civila, utan till att stödja Israels armé bland annat med sjukvård.

  Som jag skrivit tidigare stödjer jag Israels rätt att existera och i det ingår att de försvarar sig mot angrepp. Detta angrepp kom från Hizbollah, som har starkt fäste i Libanon. Deras syfte är att utplåna Israel och alla judar, och de rustar i Israels närområde för att genomföra detta.

  Israel måste skydda sina medborgare och har rätt att slå mot denna organisation. Hizbollah är ansvariga för det här kriget. Om de lägger ned vapnen är kriget slut. Om Israel lägger ned vapnen kommer de sakta men säkert att bli utplånade av bland annat Hizbollah, som har stöd av Syrien och Iran.

  Hoppas du har möjlighet att se det här lite mer nyanserat. Varje civil som dör är en otrolig tragedi, Israel gör sitt bästa för att undvika civila dödsoffer. Hizbollah är ytterst ansvariga för de döda eftersom de oprovocerat startade detta krig och är orsaken till att Israel måste agera. De kan få kriget att upphöra på en sekund genom att sluta med sina krigs- och terrorhandlingar.

  Posted 27 Jul 2006 at 9:48
 48. Jens Ljungkvist wrote:

  Andreas: Erik hade inte en aning om att pengarna inte gick till armén, han har argumenterat för det tills Magnus Lindberg berättade att pengarna ”bara” gick till stöd för de värnpliktiga.
  Sen dess har han hela tiden nyanserat sina svar bort från sin ursprungliga ställning.

  Erik: Det gläder mig att våra argument faktiskt biter på dig. Det ger dig större chanser att överleva som politiker. Du blir visserligen enligt mina värderingar inte en bra politiker (som vänder kappan efter vinden) men eftersom du representerar ett parti jag förmodligen aldrig kommer rösta så spelar det nog inte så stor roll. Mängden uppdateringar på detta inlägg (3 just nu) tyder ju på att det inte var så genomtänkt från början.

  Posted 27 Jul 2006 at 17:33
 49. Petter Enlund wrote:

  Erik: Du säger: ”Om man tror på Israels rätt att existera måste man också tro på deras rätt att försvara sig.” Självklart har de rätt att försvara sig. Det jag ifrågasätter är sättet de gör det på. Vilka metoder och åtgärder har prövats förutom våld? Det här är en komplicerad konflikt som jag tror måste lösas på annat sätt än genom våld. Att tro att man kan bomba bort ett problem är bara dumt, för som du själv säger, problemet Israel har med att vara hatade återfinns både i Syrien och Iran. Vad är då nästa steg? Fortsätta bomba? Jag föreslår en mer varaktig lösning på problemet. Bomber övertygar ingen att vara mer resonlig.

  Återigen, självklart måste Israel försvara sig mot aggressioner. Det jag kritiserar är att kriget drabbar alla, urskiljningslöst och utan nåd. Det gör krig alltid. I det här fallet anser jag att en annan lösning hade varit bättre, en lösning som varken du, jag eller Folkpartiet sitter på. En lösning som definitivt hade varit mycket mer komplicerad och svår att genomföra, men som hade varit lönsam även om bara ett civilt offer kunnat skonas; israeliskt, libanesiskt eller palestinskt. Oskyldiga är alltid oskyldiga oavsett nationalitet, religion eller etnicitet. Din donation hjälpte inte någon till ett bättre liv, det enda som hände var att du fick publicitet och uppmärksamhet och en av världens mest påkostade arméer fick bättre ekonomi.

  Posted 27 Jul 2006 at 18:17
 50. Erik Svansbo wrote:

  Jens: Jag visste mycket väl vad pengarna gick till, men jag tycker inte att det principiellt gör någon skillnad om det är direkt stöd till armén eller kringaktiviterer. På vilket sätt har jag ändrat ståndpunkt?

  Petter: Jag tycker också det är hemskt att civila dör och önskar att det finns ett bättre sätt, men jag tror faktiskt att Israels regering också tänker så. Det är väldigt lätt att sitta här och ”reccensera” vad Israel gör. Vad är då den mer varaktigare lösning? Vi vet inte, men du verkar kräva att Israel ska veta det.

  Hur vet du vad min donation hjälpte? Jag tycker det är viktigt att visa var man står, om du som jag står för Israels rätt att försvara sig borde du rimligen inte ha något emot att jag stödjer dem. Hela landet skälver av Israelhat, då tycker jag det är befogat att sätta ned foten och säga at Israel har rätt att finnas.

  Posted 27 Jul 2006 at 19:12
 51. Petter Enlund wrote:

  Erik: Se ovan.

  Posted 27 Jul 2006 at 19:21
 52. Erik Svansbo wrote:

  Petter: Tycker inte du har svarat på mina frågor. Särskilt den sista frågan, om att visa var man står.

  Om du inte vet vad lösningen på Israels problem är tycker jag det är fel att klaga. Och angående det här med att ”bomba bort” problem. Israels främsta problem är inte att de är hatade, utan att mördare skjuter raketer på deras medborgare varje natt.

  Jag tycker också det är hemskt att civila dör men jag anser att man måste bekämpa Hizbollah. Tills du verkligen har en bättre lösning än en militär sådan tycker jag det är läge att inte sätta sig på höga hästar och klaga.

  Posted 27 Jul 2006 at 19:41
 53. Andreas wrote:

  Erik, har läst artikeln i Folkbladet och i NT. Min stilla undran till dig är hur demokratisk du egentligen är.
  Jag kommer att avstå från att rösta på Folkpartiet i Norrköping av flera skäl;
  - jag stödjer inte ett parti som skänker pengar till en krigförande nation, är det någon som behöver dina pengar så är det hjälporgansiationer som bidrar med humanitär hjälp till det krigsdrabbade folket i Libanon
  - jag stödjer inte ett parti som med hjälp burop stör politiska möten, har man inte rätt framföra avvikande åsikter jämfört med dina, det vittnar om dåligt omdöme
  - jag stödjer inte partier som vill reglera rätten att se på nyheter och tv-program från sitt hemland genom att förbjuda parabolantenner

  Posted 28 Jul 2006 at 10:50
 54. Erik Svansbo wrote:

  Hej Andreas!

  - Det är jag som har skänkt pengar, inte Folkpartiet.
  - Angående buropen: Vi avbröt ingen talarer, vi buade i pauser när de andra jublade, och vi slutade när mötesdeltagare bad oss.
  - Det finns inga förslag från oss om att reglera rätten att se på tv.

  Posted 28 Jul 2006 at 11:03
 55. Jens Ljungkvist wrote:

  Öh?

  Satt ni och buade?

  Spelar ingen roll om när man buar, det är inte schysst. Det är ungefär som om att jag skrev BUUUU på varje inlägg här i din blogg istället för att säga något vettigt och uttal en ståndpunkt.

  Snacka om bristande respekt. Varför ska någon respektera dig och dina åsikter, Erik?

  Posted 29 Jul 2006 at 19:30
 56. Josefine Jansson wrote:

  Erik,

  Innan Du ger Dig in i politiken borde du kanske läsa på om det som Du så aktivt bedriver en kampanj för. Jag anser inte att man kan säga att Israel är ”mellanösterns enda demokrati”. Har jag och resten av världen bara drömt att det nyligen har genomförts ett fritt och demokratiskt val i Palestina? Ett val som Carl Bildt och Jimmy Carter ansåg vara lika demokratiskt som ett val genomfört i västvärlden.

  Eller vad menar Du med begreppet demokrati? Du kanske talar om stater som respekterar mänskliga rättigheter, inte straffar oskyldiga och värnar om de friheter varje människa är berättigad till enligt FN-konventionen. Om så är fallet kan inte ens Israel kallas för en demokrati, mer om detta kan Du läsa om i Human Rights Watchs och Amnestys rapporter om den israeliska militärens förbrytelser.

  Det känns som att Du verkligen ska läsa på ett och annat innan Du ger dig in i politiken (Du visste ju inte ens vilken sorts tidning Ha’aretz var som Du talade så varmt om…)

  För övrigt tycker jag att det är väldigt obehagligt att Du som liberal stöder en stat som diskriminerar baserat på religion och rastillhörighet.

  Jag hoppas innerligt att vi inte ser Dig i riksdagen. Skärp Dig!

  Posted 30 Jul 2006 at 19:05
 57. Sofia wrote:

  Erik,

  Du är korkad och dina åsikter är idiotiska. De är inte ens värda att kommentera. Tycker synd om oss som ska behöva ha sådana idioter till politiker. Skäm inte ut dig mer – SLUTA som politiker NU!

  Posted 30 Jul 2006 at 19:38
 58. Erik Svansbo wrote:

  Jens: Vi stod upp och buade. Ja du Jens, jag tycker att jag är värd respekt därför att jag respekterar andra. Jag tycker till exempel att du är värd respekt trots att du tycker att inte jag är värd respekt.

  Josefine: Palestina har tagit viktiga steg mot demokrat, tyvärr valde palestinierna en organisation som förespråkar dödande av judar och förstörande av Israel. En viktig del i att vara en fullvärdig demokrati är att inte förespråka dödande av sina grannar.

  Sofia: Tack för dina synpunkter. Jag kommer inte att sluta som politiker.

  Posted 30 Jul 2006 at 21:43
 59. Stefan wrote:

  Jadu Erik, detta är ett gammalt inlägg men eftersom du länkar till det bland ”minnesvärda blogginlägg” så tar jag mig rätten att kommentera det.

  Josefina Janssons sista inlägg fullkomligt trasade sönder din förenklade demokratidefinition. Efter Palestinas senaste val är Palestina nästan lika mycket ”demokrati” som Israel, och saknar mycket av det som gör t.ex. Sverige till en demokrati. ”Demokrati” är helt enkelt en flytande signifikant som kan fyllas med olika betydelse (den ursprungliga, grekiska demokratin skulle vi väl inte ge mycket för idag?), och det finns inget större skäl att ta ställning för Israel till den nivå att du skänker pengar till den armé som Israel använder för att döda civila – sina grannar.
  Så ledsen Erik, det var bara pinsamt.
  Sätt hellre in 14 dollar och 88 öre (de 14 orden och HH – Heil Hitler) till NSF:s stugfond, att några svenska smånassar har små möten i en egen stuga gör betydligt mindre skada – och är betydligt mer i demokratins anda – än en ockupationsarmé.

  Posted 02 Dec 2006 at 19:58
 60. Paka81 wrote:

  Jag stöder Israel och Usa kommer alltid att göra det!!!

  Jag stör mig på alla dessa sossar som har haft makten och som är så israel fientliga, och näst in till stöder terrorism, och säger att hamas måste släppas in i politiken!!! Vi vet att PLO en gång i tiden släpptes in och vad blev det av det laglig terrorism, fast den va ok enligt UN?? Just det fattar ingenting. UN har spelat ut sin roll i världen. Oragnisationen har ju ingen moral och är helt kurupt!! Jag ska citera en romersk general som av slutning!! Terrorism bemöts effetivast med sin egen terrorism!!!

  Posted 15 Maj 2007 at 16:59
 61. Kf wrote:

  Paka81:

  Jag stöder skolans ambitioner att höja kunskapsnivån kring det svenska språket i både tal och skrift.

  Posted 16 Maj 2007 at 10:14
 62. Jag wrote:

  vare sig ni vill eller inte så tycker ni att israelisk barn blod är mer värd än palestinisk barn blod.

  Just sånna som ni är de som kommer gå med skam och huvuden nere när en vacker dag kommer då Israel kommer stå framför domstolen i Haag för samma brot som Hitler en dag gjorde mot dom…

  Det är enkel logik, de flesta pedofiler har själva varit offer för sexuellt utnyttjande som barn. Med andra ord, Israel gör det som gjordes mot dom, men ha tålamod, en vacker dag kommer inte världen sitta bara och kolla på. Då kommer RIKTIGA svenksar också höja rösten. O ni låtsas jude-svenksar kommer också få ert straff för er stöd till en zionistiskt land.

  Ingen ide att ens svara på det här folk, jag skiter i allt ni säger då jag redan innan ni öppnat munnen för att försvara Israel dömt er.

  Posted 21 Jun 2007 at 5:38
 63. paka81 wrote:

  Låt oss vara resonliga med varandra mina vänner!

  Till KF!! Jag behäskar svenska mycket väl i tal och skrift men inte datorn däremot!

  Jag har väldigt svårt att förstå varför svensk media ger en sådan dålig bild av israel??
  Tänk er själva att leva i en demokrati, och omgärdas av miljontals terrorister! Ha lite förståelse för det! Israel måste kunna försvara sig mot terrorn.

  Jag skrev i en annan blogg för ett årsen att hamas kommer att mörda hundratals människor innan dom tar makten i Gaza och vad var det som hände nyligen, är det så ni vill att världen ska byggas! Till er som är emot frihet!

  Svenska folket och människor från dom fria världsdelarna samt vårt fina Europa måste förstå att alla muslimer har en agenda på sin dagordning, nämligen att bilda en stat i staten där dessa lever under barbarliknande förhållande, sharia lagar osv, men vissa människor verkar vilja leva på det sättet eftersom dom tycker att vi ska stötta terrorism! Dom vill även att männsikor från den fria världen ska leva som dom gör, men detta vet förstås inte merparten av sammhället än!

  Vad är det som händer just i denna stund runt om i världen terrorister som är lärda i väst använder sin kunskap, tex läkare, kemister till att förgöra oss fria människor!!! Jag ber er av hela mitt hjärta få upp ögonen för muslimer!!

  En ärlig fråga till alla här har någon av er nån gång pratat med en muslim på riktig och fått ta del av deras ideologi?? Gör det!

  Jag har också skänkt pengar till funden och en del andra föreningar bland annat till ett temtel som jag gärna vill att att israels fria människor ska få bygga,
  men just nu finns ett verk gjort av djävulen som står på dess mark. Jag vet inte när men en dag kommer den att rivas det lovar, jag det finns miljontals människor kristna och judar som sänker pengar för att detta tempel ska ta form! (nya testamentet)

  Och till alla er som kommer att undra, nej jag är inte jude, inte kristen, Jag tror på godhet, frihet, kärlek och kapitalism, men självklart finns ondska omkring oss och det är terrorismen!! Och det är den jag bekämpar verje morgen! Love fri Europe!!

  Posted 08 Jul 2007 at 12:16
 64. paka81 wrote:

  Till: jag!!

  Du skiter inte alls i detta, varför skriver du överhuvudtaget om du skiter i det du vill ha en kommentar! Det skulle förvåna mig väldigt mycket om europa skulle ta ställning till muslimer som dom varit i krig med sen det första heliga korståget! Europa kommer att bli en ny typ av stormakt sant! men dom kommer behöva israel för att hålla djävlunen under kontroll. Vet du inte det !

  Posted 08 Jul 2007 at 12:47
 65. Anders Branderud wrote:

  Hej!
  Det är bra att stödja Israel!

  Jag skulle vilja tipsa om följande hemsida: http://www.netzarim.co.il
  Hälsningar Anders Branderud

  Posted 15 Sep 2007 at 17:33
 66. Erik wrote:

  Att associera att Israel jagar ner terrorister med tysklands förföljelser under andra världskriget var det dummaste jag någonsin har hört

  Posted 11 Feb 2008 at 20:02
 67. Bengt Karlsson wrote:

  Hets mot folkgrupp: http://rawiamorra.wordpress.com/

  Posted 19 Feb 2008 at 7:49
 68. Patrik Tikkanen wrote:

  Har läst någonstans, och det är flera källor som stryker under det, att de palestinska terroristerna oftast gömmer sina raketramper vid skolor och daghem – i propagandasyfte. Det verkar ju fungera alldeles utmärkt – med alla bilder på, av den israeliska armén, söndersprängda barn.

  Posted 26 Maj 2008 at 23:09
 69. Eric Evaldson wrote:

  Hej!

  Skönt att se att det finns folk som, trots den sjukt vinklade, PROpalestinska propagandan, som matas ut i svensk media varje dag, vågar stå upp och försvara den enda demokratin i mellanöstern!

  Ni som kritiserar Israel, åk till Tel Aviv och se hur underbart detta land är! De, nästan 20%, av befolkningen som är israeliska araber klagar inte på något förtryck…

  Posted 18 Okt 2008 at 12:04
 70. profanum_vulgus wrote:

  http://english.aljazeera.net/focus/war_on_gaza/2009/01/2009110112723260741.html

  Posted 14 Jan 2009 at 10:47
 71. Proud Israeli wrote:

  Måste bara säga till alla er som skriver så kloka och förstående saker om Israels politik att de här människorna som ni argumenterar med, är lika omöjliga att diskutera Judarna och Israels existensrätt som med ett par Nazisvin eller nån hamas ledare! Så släpp det, de här människorna har alltid hatat oss judar. Deras föräldrar lär dem det här hatet.
  Men det är klart orkar ni försvara vår rätt att försvara oss så är jag mycket tacksam.
  Jag måste dock säga att jag tror alltid det kommer vara så här. Det känns som att det inte finns något sätt att få de här människorna att se saker ur våran synvinkel.
  Jag antar att vi ska lära oss nåt av denna hopplösheten.
  Verkligen Stort Tack för det stöd som ändå finns ni betyder mycket för såna som mig och mina nära o kära
  Peace in the Middle-east

  Posted 23 Jan 2009 at 21:52
 72. khatia wrote:

  Proud Israeli
  menar du att araber alltid har hatat judar??? emm tror inte du kan hela historian om judar då,, för inna palestina-israel konflikten levde judar och muslimer tillsammans och de e fakta. exempel på det är maroco. men klart att palestinerna ska bli så upprörda o hata judar efter vad de har gjort.. tänk efter sj, ta tex sverige vi säger att kurder som inte har ett land plötsligt kommer hit och tar hela sverige, sen suddas sverige ut från kartan och då står det kurdistan ist:S:S tror du inte det skulle bli krig o hat här också eller.. asso ni använder samma metod som man utrotade er med i andra världskriget mot palestinerna idag, vf får de inte samma rätt som er till ett eget land efter det… de kanske inte är lika mycket värda eller?????

  Posted 09 Mar 2009 at 19:22
 73. hej wrote:

  Du borde kolla upp vad hizbollah bombar. Hizbollah har militära mål enbart! för att förhindra Israel att ta sig in i libanon.. militära mål. inte civila. Israel har dödat massvis med civila i libanon.
  Hamas däremot Bombar israeler så som israelerna bombar palestinier, och det är hemskt hur du donerar pengar till mördare. Visste du att Gaza är inspärrat? att folk inte kan ta sig ut därifrån? så som judarna var i konsentrationslägrena. Dom är fast i gaza, o israelerna bombar ju skolors skyddsrum, har du inte hört om det? sen när de blir ifrågasätta om varför de dödar så många civila, så svarar israel med att hamas gömmer sig bland civila. Men de civila får ju ingen chans att ta sig därifrån. de är fast… det är som att låsa in dig!!!! du som skapat tråden, i samma fängelse som usama bin ladin, o sen säga, ja nu bombar vi det fängelset för att bin ladin är där. Men du då? kommer inte stackars du dö? medkänsla du vet väl vad det är? du som ska ha en humanistisk synpunkt på allt :) du utbildade vita man från väst. visste du att USA skjuter ammunition med ”depleated uranium” dvs AVFALL IFRÅN URAN!!!! som de inte vill att iran ska få tag i… dvs att dom skjuter skott med avfall från uran. de som är i närheten av dessa skott, och inte dör av träffen, de kommer inte känna något alls, men deras genetik förstörs av detta, så när de ska få barn så föds det missbildade ballonger!!! KAN DU FATTA DET!!!! VA!!!! kan du fatta att de utrotar ett helt folkslag…. som dom gjorde med Indianerna… fast mer högteknologiskt. de gör att alla deras barn föds så deformerade att de inte överlever.
  Demokratisk krigsföring va?

  Amerikaner som tog krigssoldater i irak, såg du bilderna där de radat upp troende män och penetrerat dom med stora mag-lite ficklampor i analen. gör man så mot krigsfångar?
  som muslim måste du behandla dina krigsfångar bra, visste du det? Som tex brittiska soldater som släpps från fångenskap i iran, helt oskadda. fått mat o grejjer, inte alls blivit torterade, förhörda, satt på hörlurar som endast utger ett långt störigt ljud för att du ska bli dum i huvet. FÖRSTÅR DU VAD DET ÄR DU STÖDJER! herregud, du kommer alltid att vara blind. Israeliska soldater hade hängt upp döda spädbarn i ett träd. såg du det? nej det gjorde du inte. asså det e ju så mycket som finns, har du inte sett videona där man ser en pappa som försöker skydda sin son under sig. o så blir båda skjutna. det finns massvis me sånna klipp. herregud. vad du stödjer.
  DU är beviset på att världen är redan hemsk. allt är kört. finns ingenting som kan rädda mänskligheten. vi är dömda till att vara hemska o äckliga o onda. det har vi alltid varit, kolla medeltiden. det e bara nu på 50 år som vi har börjat Leka ”humana” att man ska va snäll o förstående, under alla andra år har ni levt i plundra o ta. hemska….

  de som ni anser vara hemska idag hade civilisationer o jämnlikhet medans ni var barbaren, vikingar, utan moral. plundrade, våldtog, mördade, brände allt. o det gör ni än idag, bara det att ni har en så jäävla bra mask för ansiktet som döljer er. ni luras o får alla o tro att det e dom stackars palestinierna som är dom onda o hemska. och föresten, hamas bildas av desperation. när israeliska armen dödar oskyldiga hela hela hela hela hela tiden så kommer det såklart uppstå en rörelse som vill sätta stopp för det här. är det inte logiskt?

  Posted 06 Apr 2009 at 16:59
 74. hmmmmm wrote:

  Asså vad är det ni pratar om?
  INGA ÄR UTE EFTER ATT UTROTA JUDAR!
  I libanon finns det ju asmånga kristna. dom når väldigt stort antal där.
  Det finns kristna och judar i Iran tex. dom har kyrkor o allt möjligt. dom lever, dom blir inte jagade. så som folk blir i israel om man inte är jude.
  Sen att folk i regeringen inte tycker att Israel borde vara där, dom har ju helt rätt. tänk efter. landet var palestina… sen kom israel med finansiering av USA, och lyckades ockupera :) nu har dom tagit över o låst in alla palestinier i gaza, massmördar dom, mördar civila barn, kvinnor, o ja vi har alla sett hur de drar ut barnen från mammornas famn o barnen kissar på sig o gråter o allt. det är hemskt.

  Hade Israel inte hållit på så som hitler gjort så hade kanske inte kringliggande länder tyckt så dåligt om dom. När hitler ville utplåna judarna så ville kringliggande länder sätta stopp för det.

  Och det är skitsnack att Iran vill utplåna alla judar. det bor Judar i iran, om det folk säger va sant, så borde väl iran redan dödat de judar som bor i iran? eller? tänk lite folk.

  Sen försöker vi blanda in att israel är det enda demokratiska land i mellanöstern o vi borde stödja dom, herregud vilken äcklig taktik… ska man stödja en demokrati bara för den säger sig vara en demokrati? fastän den gör massa krigsbrott? är ni hemska eller?

  Inte så demokratiskt att låsa in palestinierna i gaza och inte låta dom vara med o få säga om någonting :P klart de blir arga. vem har rätt o låsa in ett helt folk….

  israel får jättegärna finnas…
  men, när man ska välja israel i fotbollspel etc. så hittar man alltid israel i europa. hur kommer det sig när israel ligger i mitten av mellanöstern?
  kanske skulle det inte vara en sån dålig idé om usa hade finansierat o ordnat så att israel kunde bildats i ett annat land än palestina som redan hade en stat o allting. nyss sa du att palestina inte klarar av o ha en regering eller va du sa, läste de nånstans. HERREGUD ISRAEL HAR JU TAGIT BORT DERAS REGERING! DE HAR INGEN! de kämpar för o slå sig fri o överleva. herregud. hoppas nåt land kommer hit med hjälp av usa o gör samma sak som israel gjort mot palestinierna, så ska ni se hur de känns efter massa års inspärrning i norrland, och sen börjar dom döda folk. o skyller på att folk som protesterar finns bland er. mmm.

  Posted 06 Apr 2009 at 17:09
 75. Alexander wrote:

  Jag ser att du, ”hmmmmm” inte har någon aning om varken bakgrund till konflikten eller judars situation i Iran. Judar har inte likvärdiga rättigheter med Irans muslimer, judar får inte engagera sig politiskt, judar särbehandlas från lag & bestraffning bla. plockas judar ofta upp av den Iranska milisen och tvingas erkänna ”samröre” med Mossad och Västvärlden utan anledning.

  Det som de flesta inte vet, är att aggressionerna i konflikten inleddes av palestinierna på 1920-talet när uppemot 80 judar brutalt slaktades, endast pga. att de var judar. I judarnas ögon var det också med dessa handlingar som inledde konflikten mellan judar och palestinier.

  De omkring liggande länderna har alltid hatat Israel, ända sedan FN utsåg ”Medinat Jisrael” , Staten Israel år 1948. De har aldrig haft som avsikt att acceptera en judisk stat.

  Israel är den enda demokratin i Mellanöstern, där alla medborgare oavsett religiös tillhörighet, etnisk tillhörighet, kön eller sexuell läggning har samma rättigheter. Vänstern försöker ofta tillämpa dubbla måttstockar genom att kräva agerande av Israel som inte krävs av någon annan demokratisk stat.

  Israel har all rätt att låsa sina gränser till Gaza om de utgör något hot. Palestinska självmordsattentat har minskat till i princip 0 sedan Israel insatte blockaden mot Gaza. Gazas gräns mot Egypten har egyptierna kontroll över, men de är inte mer optimistiska än Israel över att riskera sin säkerhet.

  Det verkar ha undgått dig, men en Palestinsk stat eller land har aldrig existerat. Israel skapades ur det ”brittiska mandatet palestina”.

  Posted 04 Mar 2010 at 0:31
 76. Lasse wrote:

  Så bra att du är villig att finansiera kulorna som den Israeliska armen behöver ha för att skjuta fredsaktivister på internationellt vatten.

  Posted 31 Maj 2010 at 7:49
 77. Bonaparte wrote:

  SÅ du stödjer en högteknologisk militär terrorist stat som bombar skolor och sjukhus, som mördar barn och oskyldiga i jakten på någon som inte finns, som bombar civila med fosfor, som stänger ut all hjälp som vill komma till Gaza.
  Fuck you du är bara en jude utan moral. Det är därför ni är hatade world wide. Och jag hatar er innerligen.

  Posted 31 Maj 2010 at 11:57
 78. ג 'ון wrote:

  Ja judehatare och terroristsympatisörer som Bonaparte sticker alltmer upp sina fula huvuden från under de stenar de vanligen finns.
  Ett tecken i tiden?
  /BR

  Posted 31 Maj 2010 at 17:34
 79. ג 'ון wrote:

  Den som kallar hårdföra och beväpnade islamister för ”fredsaktivister” borde låta undersöka sitt huvud.
  /BR

  Posted 31 Maj 2010 at 17:36
 80. ars wrote:

  haha ni som sitter här och försvarar judarnas förtryck på palestinier har verkligen inte läst på, eller sett nåt för den delen. jag har personligen varit i dom ockuperade delar av forna palestina och sett hur den israeliska armen betett sig mot civilbefolkningen, och jag kan säga att ingen svensk eller europe hade kunnat ta den förödmjukelsen dom får utså. tänk att se ett gäng unga soldater komma fram till din mamma och syster och slå och behandla dom som skit bara för att dom kan. ingen av oss här som försvarar palestinier säger att terrorism och hizbollah är rätt, men vi från skillnad från er, vet mer och sett mer, än ni som stödjer israel. Vi vill främja fred och rättvisa åt alla människor, de är ngt som israel som stat inte gör. Jag har hört utav flera innan att palestina inte vill gå med på fredsförhandlingarna som israel lagt fram, men nehe inte så svårt o förstå. Tänk ifall Kina ockuperade sverige, och sedan kom med en deal där svenskarna bara får tillbaka malmö medans resten utav sverige är kinesiskt. Kan du med handen på hjärtat påstå att du hade tagit emot denna deal?

  Posted 02 Dec 2010 at 4:22